Pedig már a második periódusnál tart

Szakértő: kevés eredményt tudott eddig felmutatni az Obama-kormányzat

Noha Barack Obama második elnöki periódusának kezdetekor a várakozások sokkal visszafogottabbak voltak, mint négy évvel korábban, az Obama-adminisztráció még ezekhez képest is kevés eredményt tudott eddig felmutatni.

2013.12.17 20:52MTI
MTI

Ezt állapította meg Varga Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Kiemelte: az amerikai kormányzatot bel- és külpolitikai válságok sorozata érte az elmúlt egy évben, így a Snowden-ügy - a megfigyelési és lehallgatási botrányok -, a szíriai válság, a költségvetési viták és a kormányzati leállás, továbbá az egészségügyi reform beindításának nehézségei, amelyek miatt gyakran határozatlannak minősítették a vezetést.

Az Obama-kormány mentségére szól - vélekedett Varga Gergely -, hogy e kihívások jó része a Bush-korszak "nehéz örökségéhez" kapcsolható. A költségvetési és adósságproblémák egyik oka, a 2007-ben kirobbant pénzügyi gazdasági válság máig érezteti hatását.

A Snowden-ügy és az ahhoz kapcsolódó titkosszolgálati botrányok pedig jelentős belpolitikai és külkapcsolati gondokat okoznak az adminisztrációnak, és "megnyugtató lezárásuk az újabb és újabb érzékeny információk nyilvánosságra kerülésének veszélye miatt továbbra is bizonytalan".

A szakértő hangsúlyozta: külpolitikai kérdésekben a Bush-korszak közel-keleti öröksége máig meghatározó. Az iraki és afganisztáni háború kudarca továbbra is befolyásolja a jelenlegi kormány külpolitikai lépéseit.

Első ciklusa elején Obama elődje hibáinak kijavítását hirdette meg, de politikájában jelentős mértékben a megelőző korszak által kijelölt utat követte mind a tágabb Közel-Keleten, mind a terrorizmus elleni háború vonatkozásában.

A kutató kitért arra is, hogy az őszi többhetes kormányzati leállás és belpolitikai konfliktus alighanem csak egy újabb fejezete volt az évek óta tartó szövetségi költségvetési vitáknak.

Az ország fizetésképtelenségével és globális pénzügyi válsággal fenyegető helyzetet egy olyan megállapodással sikerült elhárítani, amely csak átmeneti megoldást jelent. A költségvetési problémák miatt a kormányzat középtávú belpolitikai kilátásai nem túl jók - írta.

A költségvetési kérdések rendezetlensége ugyanis újabb belpolitikai válságokkal járhat, amelyek elvonhatják a figyelmet más stratégiai kérdésektől. Második ciklusa elején Obama a gazdasági és pénzügyi kihívások kezelésére akarta a hangsúlyt helyezni, de az eddigi átmeneti költségvetési megoldásoknak csekély eredményük volt.

Varga Gergely szerint a kormányzati leállásnak és költségvetési vitának nehezebben mérhető, hosszabb távú hatásai is lehetnek. Például októberben Obama nem vett részt az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, valamint a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének csúcstalálkozóján.

Ez annál is inkább szembetűnő volt, mivel az Obama-adminisztráció az elmúlt években külpolitikája egyik sarokpontjává kívánta tenni azt, hogy Ázsia felé fordul. Az amerikai gazdasági növekedés szempontjából a legdinamikusabban fejlődő Ázsia egyértelműen fontos.

Obama távolmaradása jelentős előnyhöz juttatta Kínát. A csúcstalálkozókon a világ legnépesebb országát Hszi Csin-ping elnök képviselte, aki az ázsiai vezetők előtt a jószomszédi kapcsolatok fontosságát, Kína regionális együttműködési készségét hangoztatta.

A kínai elnök ráadásul Indonéziát, Bruneit, Vietnamot és Thaiföldet érintő körutat tett az elmúlt hetekben, demonstrálva Kína növekvő regionális tekintélyét és befolyását. Az Ázsia felé fordulás kiteljesítését akadályozzák a közel-keleti kérdések is - mutatott rá a kutató. Noha a kormányzat törekszik arra, hogy az amerikai katonai szerepvállalás csökkenjen a térségben, ezt eddig nem sikerült teljes mértékben érvényesítenie.

A szakértő véleménye szerint az Obama-kormányzatnak a szíriai konfliktusban a legszűkebb a mozgástere: a polgárháború kimenetelét csak jelentős katonai beavatkozással befolyásolhatná.

A legnagyobb mozgástere az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalások vonatkozásában van: ha Washington és Teherán tartós egyezségre jutna a nukleáris programmal kapcsolatban, az jelentősen behatárolná a többi érintett ország mozgásterét. Az európai és az arab szövetségesek, valamint Izrael rá vannak utalva az amerikai biztonsági garanciákra.

Az iráni kérdés tétje Obama szempontjából egyre inkább az, hogy lesz-e legalább egy olyan külpolitikai sikertörténete, amely maradandó nyomot hagy. Az Edward Snowden által kirobbantott megfigyelési botránnyal kapcsolatban Varga Gergely kifejtette: a titkosszolgálati szervek, így a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) erőforrásainak, lehetőségeinek és hatásköreinek erősödése a 2001. szeptember 11-ét követő időszakra tehető.

A titkosszolgálatok nemcsak amerikai és nemzetközi működésüket tekintve erősödtek meg, hanem a kormányon belül is. Az Obama-kormány a terrorizmus elleni küzdelemben erőteljesen épített az egyre nagyobb terhet jelentő katonai szerepvállalások alkalmazása helyett a kevésbé látható és politikailag kevésbé kockázatos titkosszolgálatokra.

Meglátása szerint az európai kormányok, titkosszolgálatok a szövetségesi kapcsolatokból adódóan vélhetően profitálnak az amerikai hírszerzési képességekből.

Noha az Egyesült Államok az európai partnereivel szembeni előny szerzésére is felhasználhatta a megfigyelések révén keletkezett információs fölényét, a legjelentősebb stratégiai kihívásokat, biztonsági kockázatokat tekintve alapvetően egymás partnerei.

Obama érdeke, hogy a megfigyelési ügyek ne hátráltassák a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokat, ez ugyanis elnökségének egyik kiemelkedő eredménye lehetne. E tárgyalások sikere pedig nem a megfigyelési ügyeken, hanem a szerteágazó gazdasági érdekeken áll vagy bukik - vélekedett Varga Gergely.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.