Az emberközeli kereszténység

Ferenc pápa hajléktalanokkal "ünnepelte" születésnapját

A Dél-Amerikából származó egyházi vezető négy hajléktalan társaságában költötte el reggelijét 77. születésnapján a Vatikánban.

2013.12.17 17:45MTI

A Szentszék melletti római negyed utcáin élő férfiakat az alamizsnaosztással megbízott vatikáni tisztségviselő hívta meg a pápa által celebrált reggeli szentmisére - közölte a Vatikán.

A mise után az egyik hontalan férfi kutyájával együtt jelent meg a pápa társaságában.

A közlemény szerint Ferenc pápa a személyzet tagjait is meghívta a családias hangulatú összejövetelre a Szent Márta-házban, ahol az egyházfő a megválasztása óta lakik.

A közvetlenségéről ismertté vált pápa az emberek világban betöltött szerepéről beszélt keddi homíliájában. "Hagyjuk, hogy az Úr írja a történelmünket" - mondta. A szentmise után mindannyian megreggeliztek a vendégház ebédlőjében.

Ferenc pápa már elfújta a gyertyákat születésnapi tortáján, amelyet még szombaton ajándékoztak neki gyerekek, de vár még rá egy meglepetés. Kedvenc argentin futballklubja, a Buenos Aires-i San Lorenzo küldöttsége bajnoki trófeájuk másolatát fogja neki átadni.

Ezzel párhuzamosan a tekintélyes amerikai The Advocate című meleg magazin Ferenc pápát választotta az év emberének.

Az indoklás szerint azért esett rá a szerkesztőség választása, mert bár ő is ellenzi az egyneműek házasságát, eddigi megnyilvánulásai "éles váltás jelentettek elődeihez képest".

A magazin mérföldkőnek nevezte a pápa melegekre vonatkozó kijelentését. "Ha egy ember meleg, keresi Istent és jó szándékú, akkor ki vagyok én, hogy megítéljem őt?" - mondta júliusban Ferenc pápa, majd hozzátette, hogy a homoszexuális papoknak meg kell bocsátani, és el kell feledni a bűneiket.

A The Advocate jelezte, hogy az Equally Blessed ("Egyformán Áldott") nevű katolikus meleg jogi szervezet úgy vélte, hogy a szóban forgó mondat "egyike a legbátorítóbb kijelentéseknek, amelyeket a melegekről és a leszbikusokról valaha egyházi főpap mondott".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.