Snowden is dobogón

Ferenc pápa az év embere a Time magazinnál

Hogy mi ennek a párját ritkító népszerűségnek - berobbanásnak - a titka? Jól példázza az az eset, amelyet rögtön beiktatását követően közölt a média. "Ferenc pápa vagyok, tegeződjünk" - mondta a katolikus egyház feje egy diáknak.

2013.12.11 15:46ma.hu
Fotó: MTI

Az indoklás szerint a katolikus egyházfő "a lelkiismeret új hangjává vált" pápaságának kilenc hónapja alatt.

"Ritkán történik meg, hogy a nemzetközi színtér egy új szereplője ilyen gyorsan ekkora figyelmet keltsen fiatalok és idősek, hívők és nem hívők körében egyaránt" - jelentette ki Nancy Gibbs, a tekintélyes amerikai hetilap főszerkesztője.

Hogy mi ennek a párját ritkító népszerűségnek - berobbanásnak - a titka? Jól példázza az az eset, amelyet rögtön beiktatását követően közölt a média.

"Ferenc pápa vagyok, tegeződjünk" - mondta a katolikus egyház feje egy 19 éves padovai diáknak, akit telefonon hívott fel.

Elődjétől, XVI. Benedek pápától eltérően Ferenc szívesen ragad telefont: alkalomadtán felhívja barátait - legyenek akár hívők, akár nem -, de arra is volt példa, hogy újságírókat tárcsázott, hogy beteg hozzátartozóik vagy vizsgaeredmények után érdeklődjön. Miután pápává választották, személyesen hívta fel azt a Buenos Aires-i újságosstandot, ahol előfizetéseit intézte, hogy jelezze, egy ideig nem lesz az argentin fővárosban, így nem kéri a lapokat.

A pápa olyan ismert személyiségekkel állt versenyben az év embere címért, mint Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos dokumentumokat kiszivárogtató volt munkatársa, Edith Windsor melegjogi aktivista, Bassár el-Aszad szíriai elnök és Ted Cruz texasi szenátor.

A Time internetes oldalán azt írta, hogy Ferenc pápa rövid idő alatt "milliók képzeletét ragadta meg, akik már minden reményüket elveszítették az egyházban".

A Vatikán üdvözölte a Time választását. Federico Lombardi szóvivő pozitív jelzésnek nevezte a döntést, amely "egy olyan emberre vonatkozik, aki a mai világban spirituális és vallási értékekért száll síkra, és mélyenszántó gondolatokat fogalmaz meg a békéről és igazságosságról".

A pápa nem keresi a dicsőséget - mondta Lombardi. Az, hogy az év emberének választották, azt jelzi, hogy megértették küldetését. "A pápa természetesen örül ennek" - húzta alá a szóvivő.

Ferenc nem az első pápa, akit a Time az év emberének választott. 1962-ben XXIII. János, 1994-ben pedig II. János Pál kapta meg ezt a címet.

Tavaly az újjáválasztott amerikai elnök, Barack Obama lett az év embere a Time magazinnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.