Női jelöltek

Két nő mérkőzik az elnökválasztáson Chilében

Először történik, hogy két nő, ráadásul két gyerekkori barát mérkőzik meg az elnökségért Chilében, ahol vasárnap zajlik a választás második fordulója.

2013.12.15 16:49MTI

Szinte biztosra vehető, hogy a 2006 és 2010 közötti elnök, a balközép irányvonalú Michelle Bachelet lesz a győztes. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint este 6 órakor zárnak, és várhatóan két órával később már eredményt is hirdetnek.

A 62 éves Bachelet fölényesen nyerte a november 17-i első fordulót: a szavazatok 46,7 százalékát kapta. Fő ellenfele, a 60 esztendős, jobboldali Evelyn Matthei csak 25,2 százalékot szerzett, a további hét jelölt pedig messze elmaradt tőlük. Hiába kapott azonban csaknem kétszer annyi szavazatot Bachelet, mint Matthei, újabb fordulót kellett tartani, mivel a törvény szerint a voksok felét és még legalább egyet kell megszereznie egy jelöltnek a győzelemhez. A második fordulóban már csak az első forduló első és második helyezettje verseng.

Bachelet és Matthei igen régi ismerősök: gyermekkorukban egy légi támaszponton játszópajtások voltak. Apáik, Alberto Bachelet és Fernando Matthei a chilei légierő kötelékében ugyanott szolgált és összebarátkoztak egymással. A barátságnak azonban az 1973-as, véres katonai puccs véget vetett, mert Augusto Pinochet tábornok diktatúrája a Matthei családnak felemelkedést, míg a rendszernek ellenálló Bachelet famíliának szenvedést hozott. Michelle Bachelet apját megkínozták, akárcsak anyját és őt magát. Apja börtönben halt meg, ő anyjával száműzetésbe menekült, most pedig - 40 évvel a puccs után - jó eséllyel elnök lesz.

Michelle Bachelet a balközép Új Többség - meglehetősen vegyes összetételű (kereszténydemokrata, szociáldemokrata, szocialista és kommunista) - szövetség jelöltjeként indult.

Vetélytársát, a 60 éves Evelyn Mattheit a Szövetség Chiléért nevű jobboldali tömörülés támogatta. Matthei választási kampányában a még hivatalban lévő Sebastian Pinera elnök piacbarát politikájának folytatását ígérte. Pinera nem indulhatott, az alkotmány értelmében ugyanis a hivatalban lévő elnök közvetlenül mandátuma lejárta után nem választható újra.

Bár a két rivális már régóta nem barát, annyi azért megmaradt gyermekkorukból, hogy keresztnevükön szólítják és tegezik egymást nyilvános tévévitán is.

Chile az utóbbi években számottevő gazdasági növekedést mutatott fel, amelyet fő ásványkincse, a réz világpiaci drágulásának köszönhet. A lakosság jó része azonban úgy érzi, hogy nemigen élvezheti a fellendülés gyümölcseit, mert a gazdagság és a hatalom továbbra is egy igen szűk rétegé. Bachelet választási programjában egyebek között szerepel, hogy meg akarja emelni a vállalati adókat, a megnövekedett állami bevételből pedig széleskörű oktatási reformot hajt végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.