Kormányalakítás

Közel a megegyezéshez a formálódó cseh koalíció

Az adórendszeren és az egészségügyön kívül már a jövőbeni koalíciós szerződés minden területén sikerült közös nevezője jutnia a formálódó cseh kormánykoalíció három pártjának.

2013.12.07 17:51MTI
Sobotka a jövőbe tekint (Fotó: MTI)

Bohuslav Sobotka, az októberi képviselőházi választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szombaton azt követően nyilatkozott, hogy véget ért a CSSD, az Igen (ANO) mozgalom és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) vezetőinek több mint hatórás tanácskozása.

Sobotka - mint mondta - nem tartja kizártnak, hogy a koalíciós szerződést a pártok következő, keddi tanácskozásán már véglegesítik. A koalíciós tárgyalások második felében a minisztériumok pártok közötti elosztásában és a kabinet személyi összetételében kell majd megegyezniük a pártoknak.

"Megegyeztünk a jövőbeni koalíciós program végleges megszövegezésében. Csak két kérdés maradt, amelyhez vissza kell térnünk" - mondta Bohuslav Sobotka újságíróknak.

Kifejtette: nincs még véglegesítve az adórendszer minden részlete, illetve az egészségügyi illetékek sorsa.

"Vita van még a progresszív adózás és az ágazati adó esetleges beevezetéséről is" - közölte a pártelnök.

"Programunkkal összhangban ellenezzük az adóemelést. A megtakarításokat a minisztériumok működésében keressük" - jelentette ki Jaroslav Faltynek, az Igen képviselőcsoportjának elnöke.

A felek megegyeztek abban, hogy az egészségügyben megszüntetik az illetékek fizetését az orvosi rendelőkben és a gyógyszertárakban. Nyitott azonban a kórházi napidíjak kérdése, és maradna a vizitdíjfizetés a mentőszolgálat és az éjjeli segélyszolgálat igénybevétele esetén.

"Úgy látjuk, hogy ezen a téren a vizitdíjaknak szabályozó szerepük lehet" - mondta Sobotka. Hozzátette, hogy ezt a témát is szeretnék kedden lezárni.

A KDU-CSL indítványára a koalíciós szerződésben szerepelni fog, hogy a fontos ügyekben csak olyan törvényjavaslat kerülhet a parlament elé, amelyet a kormányüléseken mindhárom párt minisztereinek legalább fele megszavazott.

"Ezzel szeretnénk elejét venni annak, hogy a nagyobb koalíciós partnerek leszavazhassanak minket" - indokolta a döntést Martin Jurecka, a kereszténydemokraták alelnöke.

A leendő partnerek elfogadták a KDU-CSL azon javaslatát is, hogy fontos kérdésekben nem lesz szabad leszavazni egyik koalíciós pártot sem.

Amennyiben létrejön a CSSD-Igen-KDU-CSL kormánykoalíció, a kormányoldalnak a 200 tagú parlamenti alsóházban szolid többsége, együttesen 111 képviselője lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.