Radioaktív anyagot szállított

Megtalálták a Mexikóban ellopott kamiont, a tolvajok sugárfertőzést kaphattak

Megtalálta a mexikói rendőrség szerdán azt az ellopott kamiont, amely sugárzó anyagot szállított; a jármű közelében bukkantak rá a hasadóanyagra is.

2013.12.05 07:23MTI
BBC

A hatóságok közlése szerint a tolvajok feltehetően sugárfertőzést kaptak, amibe akár bele is halhatnak. A kamiont Mexikóváros közelében találták meg szerdán, nem messze attól a helytől, ahol vasárnap ellopták.

Az elhagyatott jármű közelében, egy üres telken megtalálták a sugárzó anyagot is. A mexikói nukleáris biztonsági hivatal szerint a tolvajok kiemelték a sugárzó anyagot a kazettából, ezért erős sugárfertőzésnek tették ki magukat.

A hivatal arra figyelmeztetett, hogy az érintettek ebbe akár bele is halhatnak, mert rendkívül erős sugárforrással kerültek közvetlen kapcsolatba. A kamion sugárterápiában használatos radioaktív kobaltizotópot szállított egy tijuanai kórházból egy nukleárishulladék-tárolóba.

A tolvajok a Mexikóvároshoz közeli Tepojaco városban kaparintották meg a járművet egy benzinkútnál. A mexikói nukleáris biztonsági hatóság értesítette a vasárnap történt esetről a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ).

Az ellopott kobaltizotópot a hatóságok szerint nem lehet atomfegyver előállításához felhasználni, de elvileg nem kizárt, hogy alkalmazzák úgynevezett "piszkos bomba" összeállításához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.