Mexikóvárostól nem messze kaparintották meg

Elloptak egy radioaktív anyagot szállító kamiont

A kamion sugárterápiában használatos radioaktív kobaltizotópot szállított egy tijuanai kórházból egy nukleárishulladék-tárolóba. A tolvajok a Mexikóvároshoz közeli Tepojaco városban kaparintották meg a járművet.

2013.12.04 12:08MTI

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) a mexikói nukleáris biztonsági hatóság értesítette a vasárnap történt esetről. A bécsi ügynökség közlése szerint a kamionban megfelelő biztonsági védőburkolatban szállították a radioaktív anyagot.

De ha a burkolatot eltávolítják vagy megrongálják, az anyag rendkívül veszélyes lehet - figyelmeztetett a NAÜ. A mexikói hatóságok keresik az ellopott kamiont és közleményben tájékoztatták a lakosságot az esetről.

Az ellopott kobaltizotópot a hatóságok szerint nem lehet atomfegyver előállításához felhasználni, de elvileg nem kizárt, hogy alkalmazzák úgynevezett "piszkos bomba" összeállításához.

Szakértők rendszeresen figyelmeztetnek arra a veszélyre, amelyet a kórházakban és más helyeken nem megfelelő biztonsági feltételek mellett tárolt nagy mennyiségű radioaktív anyagok jelentenek világszerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.