Rekord

Egyre radioaktívabb a fukusimai talajvíz

Két éve a legmagasabb, a megengedett érték tízszeresére rúgó sugárzást mértek a Fukusima-1 atomerőmű talajvizében.

2013.07.07 15:04MTI
Fotó: MTI

Az erőmű egyik kútjából vett mintákban literenként 600 ezer becquerel volt a trícium szintje, szemben a kormány által 60 ezer becquerelben meghatározott biztonsági határértékkel. Néhány hete még 500 ezer becquereles szintet mértek ugyanott. Ezzel párhuzamosan a tengervízben is jelentősen megemelkedett a radioaktivitás mértéke, az erőműhöz közeli kikötőben literenként 2300 becquerel tríciumot mutattak ki, amely bár csak huszonötöde a határértéknek, de az egy héttel ezelőtt mért érték kétszerese - jelentette az NHK japán televízió. 

Szakértők szerint ez arra utal, hogy a súlyosan szennyezett talajvíz elkezdett beszivárogni a tengerbe, aminek súlyos ökológiai következményei lehetnek. 

Az erőműben 2011 márciusában az északkelet-Japán sújtó földrengés és szökőár következtében leállt a reaktorok hűtése, majd két hidrogénrobbanást követően magolvadás következett be több reaktorban is. Ezután a reaktorokat befecskendezett vízzel voltak kénytelen hűteni a TEPCO munkásai, amely víz a fűtőelemekkel érintkezve súlyosan beszennyeződött.
 
A talajvízben mért növekvő radioaktivitás arra enged következtetni, hogy a hűtésre használt, beszennyeződött víz azóta bejutott a talajba. A TEPCO az adatok közzétételét követően azt ígérte, hogy minden meg fog tenni a további szennyezések megakadályozása érdekében, a helyzet figyelemmel kísérésére pedig további kutakat ás az erőmű közelében. 

Az erőműben összesen 23 600 köbméter sugárszennyezett víz gyülemlett fel, amelynek kezelése komoly gondokat okozott a cégnek. Korábban a víz tárolására használt földalatti tankok ereszteni kezdtek, ezért a vizet ideiglenes acéltartályokba szivattyúzták át, azonban a szivárgásoknak ez sem vetett véget.
 
Megfigyelők szerint az újabb problémák azt jelzik, hogy több mint két évvel a Csernobil óta bekövetkezett legsúlyosabb atombaleset után még korántsem sikerült biztosítani a fukusimai erőmű helyzetét, és további fennakadásokra kell számítani a létesítmény amúgy is legalább 40 évre becsült leszerelése során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.