Útra kelt a Liaoning

Áthaladt a Tajvani-szoroson az első kínai repülőgép-hordozó hajó

Kína első repülőgép-hordozója, a Liaoning a Dél-kínai-tenger irányában áthaladt a Tajvani-szoroson és megérkezett Hajnan tartomány Szanja városának kikötőjébe.

2013.11.29 14:49MTI

A kínai központi televízió híradása szerint a Liaoning első dél-kínai-tengeri gyakorlatára készül, kíséretében van két irányított rakétákkal felszerelt romboló és két rakétahordozó fregatt. Kedden hagyták el a kelet-kínai Csingtaó kikötőjét.

A Tajvan szigetét és a szárazföldi Kínát elválasztó szoroson tíz órán át tartott a hajók útja. A repülőgép-hordozó rendkívüli éberséggel figyelt a külföldi hadihajókkal és repülőgépekkel való esetleges találkozásokra - jelentette ki Csang Cseng a Liaoning parancsnoka.

A repülőgép-anyahajót 2012 szeptemberében állították hadrendbe, ez volt az első alkalom, hogy a Tajvani-szoroson áthaladt. Kína egyetlen repülőgép-hordozójának hajótestét Ukrajnától vásárolták 1998-ban.

A hivatalos közlések szerint elsősorban kiképzési célokat szolgál; úgy tudni, az ország két-három további hordozó építésébe kezdett. A televízióban pénteken arról is beszámoltak, hogy a Liaoningen J-15-ös vadászrepülőgépekkel korlátozott látási viszonyok között, este is sikeres le- és felszállási gyakorlatokat hajtottak végre.

A J-15-ös Kína első többfeladatú, a hordozók fedélzetéről bevethető vadászrepülőgépe, amelyet az orosz Szu-33-ból fejlesztettek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.