Osztrák vélemény - magyar reakció

Egyre több magyar hajléktalan megy át Bécsbe?

Elhárította a hajléktalanokat érintő magyar szabályozások bírálatát Magyarország bécsi nagykövete egy osztrák lapinterjúban.

2013.11.28 21:16MTI
Fotó: MTI Archív

Nem megalapozott Magyarországot rossz példaként felhozni a hajléktalanság kezelésére - vélekedett Szalay-Bobrovniczky Vince a Der Standard című liberális osztrák lap honlapján csütörtökön közzétett interjúban. Kijelentette: Béccsel ellentétben Magyarországon még nem alkalmaztak pénzbüntetést hajléktalanokkal szemben. Úgy vélekedett, az osztrák fővárosban sem jobb a férőhelyekkel való ellátottság, mint Budapesten.

Nincs általános tilalom Magyarországon az életvitelszerűen közterületen való tartózkodásra, az önkormányzatoknak mindössze lehetőségük van arra, hogy a korlátozzák a tartózkodást bizonyos területeken - jegyezte meg. "Másrészről az alkotmány kötelezi az államot, hogy mindenkinek biztosítson szálláslehetőséget" - tette hozzá.

A lap kérdésére a diplomata elismerte, hogy Budapesten a becsült tízezer hajléktalanra csak hatezer szálláshely jut. Hozzátette: "ez Bécsben sincs másként". A Der Standard adatai szerint az osztrák fővárosban kilencezer hajléktalan él és mintegy ötezer férőhely áll a rendelkezésükre.

A Caritas osztrák katolikus segélyszervezet vezetőjének nyilatkozatával kapcsolatban, amely szerint egyre több hajléktalan megy Magyarországról Bécsbe, a diplomata kijelentette: nem lát összefüggést a közelmúltan hozott törvénnyel, mivel azt még nem kezdték el alkalmazni.

A nagykövet emellett úgy értékelte, hogy bécsi kiküldetésének eddigi három éve alatt túlnyomórészt bíráló hangvételű tudósítások jelentek meg Magyarországról az osztrák sajtóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.