Máltai Szeretetszolgálat

Nem tartanak a hajléktalanhelyzet drasztikus változásától

Egyetlen olyan kerület lakóinak sem kell attól tartaniuk, hogy elözönlik lakhelyüket a fedél nélkül élők, ahol nem született külön tiltó rendelkezés a közterületen való életvitelszerű tartózkodásról.

2013.11.23 08:40MTI
Hajléktalanok egy beépítetlen telken a VIII. kerületi Bókay János utcában

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke kifejtette: ha az érintett fedél nélkül élők elfogadják a segítséget, és igénybe veszik a szálláshelyeket, nappali melegedőket, akkor azért senki sem bünteti, büntetheti őket, mert a nap egy részében az utcán tartózkodnak. Ha viszont szemetelnek vagy rendszeresen illemhelynek tekintik az aluljárót, illetve az utcát, az ellen a hatóságok ott is fellépnek, ahol nincs külön tiltás az életvitelszerű tartózkodásra.

Vecsei Miklós szerint az érintett kerületek között több olyan is van (konkrétan a III., a XII. és a XV.), ahol a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve olyan modellt alkalmaznak, amelynek segítségével személyre szabott megoldásokat keresnek a kerületi hajléktalanság felszámolására, és ez igen eredményes módszernek bizonyul.

A Fővárosi Közgyűlés a múlt héten fogadta el azt a rendeletet, amely szerint jogellenes az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott területet a 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzet. A tilalom kiterjed a játszóterek, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint százméteres körzetükre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.