Iszlám

Moszkvában állítottak elő Al-Kaidához kötődő szélsőségeseket

A Takfir val Hidzsra nevű, Oroszországban 2010 óta betiltott szervezet 15 tagját a belügyi egységek és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei közösen fogták el Moszkva keleti részén.

2013.11.27 16:57MTI

Az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő iszlamista szélsőségeseket állítottak elő a hatóságok az orosz fővárosban - közölte szerdán az orosz belügyminisztérium.

A Takfir val Hidzsra nevű, Oroszországban 2010 óta betiltott szervezet 15 tagját a belügyi egységek és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei közösen fogták el Moszkva keleti részén. A rajtaütéskor több fegyvert, gránátot, robbanószerkezetet, öngyilkos merénylethez készített övet és szélsőséges irodalomnak minősülő anyagokat koboztak el tőlük.

Az orosz belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gyanúsítottak rablással, kábítószer eladásával és más bűncselekményekkel szerzett pénzből működtették a szélsőséges szervezetet. Az elfogottak egyike hosszú ideig tanulmányozta az iszlám vallást, majd Moszkvában megalapította az illegális csoportot, amelynek tagjai között észak-kaukázusiak, közép-ázsiaiak és orosz nemzetiségűek is vannak.

Három hete egy Ukrajnából származó, ugyancsak a Takfir val Hidzsra szervezethez tartozó szélsőségest fogtak el az orosz fővároshoz közeli régióban. A 31 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy négy fiatal nőt szervezett be öngyilkos merényletek elkövetésére. Többnyire visszahúzódó nőkkel kereste a kapcsolatot, akikkel internetes közösségi oldalakon keresztül ismerkedett meg. Előbb szerelmet vallott nekik, majd rávette őket, hogy vegyék fel az iszlám vallást, s miután meggyőzte őket, átadta őket a szélsőséges szervezetnek. A hatóságok megtalálták a fiatal férfi által toborzott nőket, akik közül csak egy tért vissza a családjához.

Az utóbbi években fiatal nők több öngyilkos merényletet követtek el Oroszországban. Legutóbb október 21-én Volgográdban az észak-kaukázusi Dagesztánból származó egyik asszony robbantotta fel magát a zsúfolt városi buszon. A robbantásban hatan meghaltak, harminchárman megsérültek. A nő orosz nemzetiségű élettársát október 16-án a terrorelhárítók ölték meg Mahacskalában, Dagesztán fővárosában. Ezt megelőzően a férfi elmondta, hogy ő készítette fel élettársát a merényletre, amelyet nem Volgográdban kellett volna végrehajtania, hanem Moszkvában, de a nő idegei hamarabb felmondták a szolgálatot.

A Takfir val Hidzsra (Kiközösítés és kivándorlás) elnevezésű szélsőséges mozgalom a feltételezések szerint a hetvenes-nyolcvanas években években született Egyiptomban. A radikális szervezetet körülbelül öt éve terjesztette ki tevékenységét a volt szovjet tagköztársaságokra. Orosz szakértők rendkívül veszélyesnek tartják a szervezetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.