Jemen

Amerikai műveleti központot támadott az Arab-félsziget Al-Kaidája

Az Arab-félsziget Al-Kaidája (AQAP) nevű szélsőséges iszlamista csoport azt közölte hétfőn, hogy két hete Jemenben egy olyan amerikai műveleti központot támadott meg, ahonnan pilóta nélküli harci repülőgépeket irányítottak.

2013.10.14 13:57MTI

Szeptember 30-án több tucatnyi fegyveres hatolt be a Mukalla kikötővárosánál lévő támaszpontra, a jemeni hadsereg második hadosztályának főhadiszállására. Az internetre föltett közleményükben az iszlamisták azt állítják, hogy több tucat katonát és tisztet öltek meg, és lerombolták a központot.

A szervezet nem tér ki arra, hogy amerikaiak is lettek volna a bázison. Az AQAP azzal fenyegetőzött, hogy további támadásokat fog intézni az ilyen közös jemeni-amerikai katonai létesítmények ellen, ahonnan "az amerikaiak háborút folytatnak a muszlim nép ellen", és "ki fogja szúrni ezeket a szemeket, amelyeket az ellenség használ".

Az Egyesült Államok rendszeresen bevet drónokat a jemeni dzsihadisták ellen, akik a 2011-es "arab tavasz" alatt kialakult zűrzavaros helyzetet kihasználva teret nyertek Jemen déli részén, egész városokat és környéküket hatalmukba kerítették, de azóta a hadsereg amerikai támogatással visszafoglalta ezeket a területeket.

Az AQAP kisebb csoportokra szétválva azóta is komoly gondot okoz, megölt több száz katonát és civilt, és végzett a dél-jemeni haderők parancsnokával, Szálem Ali Katan tábornokkal is. Az Egyesült Államok szerint a nyugati érdekeltségekre, így például a jemeni partok előtt elhaladó tartályhajókra az AQAP súlyos fenyegetést jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.