Kettős ügynökök

Több guantánamói foglyot is beszervezett a CIA

A 2001. szeptember 11-i terrortámadást követő években az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) több guantánamói foglyot beszervezett és hazaküldött, s ők ezután kettős ügynökként dolgoztak a szervezetnek.

2013.11.26 21:39MTI
MTI

A CIA szabadságot, hozzátartozóik számára pedig biztonságot és pénzt ígért a raboknak. Az ügynökség titkos számláiról több millió dollárt különítettek el a program számára.

A 2003 elején indított program létezéséről szóló híreket több amerikai tisztségviselő is megerősítette az Associated Press hírügynökség kérdésére. Annak ellenére, hogy a programot 2006-ban leállították, az illetékesek mindegyike név nélkül nyilatkozott az ügyről.

Az "átképzettek" között voltak, akik tényleg segítették az ügynökséget az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat több magas rangú tagjának megtalálásában és likvidálásában, mások viszont felhagytak a kémkedéssel és a CIA azóta elvesztette velük a kapcsolatot.

A tisztségviselők szerint több tucatnyi foglyot értékeltek, azonban mindössze a töredéküknek kínálták fel a megállapodást. Ahhoz, hogy valaki az ügynökségnek dolgozhasson, valós terrorista kapcsolatokkal kellett rendelkeznie, hogy újra felvehesse a kapcsolatot az al-Kaidával.

Az ügynökség akkor ismerte fel a kínálkozó lehetőséget, amikor 2002 januárjában tömegesen kezdtek áramlani a foglyok a Guantánamói-öbölben létesített börtönbe. Abban az évben 632, 2003-ban pedig 117 terroristagyanús őrizetes érkezett. Dean Boyd, a CIA szóvivője nem kommentálta a híreket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.