Készülnek?

Megkezdődött Izrael történetének legnagyobb nemzetközi légi hadgyakorlata

Megkezdődött Izrael történetének legnagyobb, Kék zászlónak elnevezett nemzetközi légi hadgyakorlata a Negev-sivatagban négy ország több tucat repülőgépének a részvételével.

2013.11.26 03:25MTI

Vasárnap mintegy ötven repülőgép felszállásával kezdődött meg az Ovda nevű légibázison Izrael eddigi legnagyobb légi gyakorlata, amelyre több mint egy éve készültek a helyi légierő egységei - adta hírül az izraeli média. Noha a közös amerikai, izraeli, görög és olasz katonai gyakorlatot az iráni nukleáris programról kötött megállapodás elfogadásával egy időben tartják, az izraeli hadseregnél hangsúlyozták, hogy a gyakorlatnak semmi köze sincs az iráni fejleményekhez.

A hadsereg illetékeseinek a közlése szerint a részt vevő országok maguk állják a légi gyakorlat rájuk eső költségeit. A berepüléseket több mint húsz ország megfigyelői követik, főképpen katonai attasék, többek között a ciprusi és a bulgáriai légierő képviselői, míg Törökország és Lengyelország képviselői nem jelentek meg.

A lengyel pilóták az elmúlt hónapokban ugyan együtt gyakorlatoztak izraeli partnereikkel, de pénzügyi megfontolásból végül lemondták részvételüket. A hadgyakorlaton többek közt légvédelmi rakéták - a vállról indíthatótól a fejlett föld-levegő rendszerekig - beazonosítását próbálják meg, és kipróbálnak egy új információtovábbító rendszert is, amely a repülőgépek adatait bevetés közben a földi erőkhöz küldi.

"Az izraeli hadsereg már több mint három évtizede gyakorlatozik együtt más országok katonai erőivel, de csak a legutóbbi időkben kezdődött meg a rendszeres közös kiképzés, és ennek részeként a Görögországba történő napi berepülések" - mondta a hadsereg egyik tisztje. A hatvan vadászgépet felsorakoztató Kék Zászló hadgyakorlat a tervek szerint csütörtökön ér véget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.