Dzsihádista akció

Egy ujgur iszlamista csoport vállalta magára a Tienanmen téri merényletet

Egy magát Turkesztáni Iszlám Pártnak nevező iszlamista csoport vállalta magára az október végén a pekingi Tienanmen téren elkövetett merényletet - közölte szombaton a dzsihádista honlapokat figyelő, washingtoni székhelyű SITE intézet.

2013.11.24 05:30MTI

A párt vezetője, Abdullah Manszur az interneten közzétett ujgur nyelvű hangüzenetében azt állította, hogy a Tienanmen téri merénylet egy "dzsihádista akció" volt, és a csoporthoz tartozó mudzsahedek hajtották végre. A felvétel szerint a Turkesztáni Iszlám Párt további hasonló támadásokra készül a kínai hatóságok ellen. A célpontok között említették a kínai törvényhozásnak otthont adó pekingi épületet is - közölte a SITE.

Október 28-án egy terepjáró a tömegbe hajtott a Tiltott Város bejáratának közelében, és több járókelőt elsodorva egy kőhíd korlátjának ütközött. A rendőrség közlése szerint az autót a benne ülő ujgur nemzetiségűek benzinnel felgyújtották, a sofőr és két utasa - a felesége és az anyja -, továbbá két turista meghalt, több tucatnyian megsérültek. A kínai hatóságok a történteket hivatalosan terrorcselekménynek minősítették. Az ország belbiztonsági főnöke szeparatista csoportokkal hozta összefüggésbe az incidenst: a Hszincsinag-Ujgur autonóm terület függetlenségéért küzdő Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalmat nevezték meg olyan szervezetként, amely a merénylet hátterében állhat. Öt embert le is tartóztattak az üggyel összefüggésben.

Egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok által emlegetett Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom kapcsolatba hozható-e a Manszur vezette Turkesztáni Iszlám Párt nevű csoporttal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.