Peking

Kiterjesztették a nyomozást a Tienanmen téri tragédia ügyében

Minden jel szerint Pekingben kiterjesztették a nyomozást a hétfői Tienanmen téri, halálos kimenetelű incidens ügyében, s immár összesen nyolc, egy han és hét ujgur nemzetiségű gyanúsítottat, valamint hszincsiangi rendszámú autókat, illetve egy motorkerékpárt keresnek.

2013.10.30 10:48MTI

A hatóságok, illetve a hivatalos média egyelőre nem közölt további részleteket a nyomozás eredményéről, illetve irányáról, a média ezért információmorzsákból igyekszik következtetéseit levonni. A feltételezések szerint a kínai főváros szívében merényletre készülhetett annak a terepjárónak a vezetője és két utasa, akik a járdán több száz métert haladva belehajtottak a sétáló tömegbe, ezzel legkevesebb két ember halálát okozva.

A sérültek száma 38 volt. A gépkocsi a Tiltott város bejáratához közel áttörte a védőkorlátokat, majd ütközés után lángra lobbant. A benne lévő három ember meghalt. Az északnyugat-kínai Hszincsiang ujgur autonóm terület kormányzatának szóvivője nem erősítette meg, hogy a terepjáró vezetője és utasai a muszlim ujgur nemzetiség tagjai voltak.

Egy Fülöp-szigeteki nő és egy kantoni férfi meghalt, miután elütötték őket, a sérültek között három Fülöp-szigeteki és egy japán turista is van. A városközpontban megerősítették a rendőri jelenlétet, a szállodákat állítólag arra utasították, hogy ujgur nemzetiségű férfiaknak ne adjanak szobát.

A kínai külügyi szóvivő kérdésre válaszolva hangoztatta, hogy az ujgurok őshazáját, Hszincsiangot jelentős gazdasági és társadalmi fejlődés jellemzi, de területe olykor erőszak és terrorizmus helyszíne. Utalt rá, Peking határozottan lecsap ilyen esetekben, hogy biztosítsa az emberek biztonságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.