Dallas is megemlékezik

Kennedy-évforduló - félárbócon az amerikai zászlók

Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy pénteken, néhai hivatali elődje, John F. Kennedy meggyilkolásának 50. évfordulóján, eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat a hivatali épületek előtt. Dallas ma először emlékezik meg hivatalosan a merényletről.

2013.11.22 16:17MTI
MTI

Obama, aki november 22-ét a Kennedy elnökről való megemlékezés napjának nyilvánította, arra kérte honfitársait, hogy a házaik előtt felvont zászlók leeresztésével szintén fejezzék ki tiszteletüket a néhai elnök előtt, aki "átfogó látóképességével és szárnyaló, de józan idealizmusával" egy egész nemzedéket hívott Amerika szolgálatába, annak naggyá tétele érdekében.

Obama a nap folyamán a Fehér Házban fogadja a Kennedy rendeletével 1961 létrehívott Békehadtest önkénteseit. Proklamációjában az elnök kitért Kennedynek a kubai rakétaválságban játszott szerepére, arra, hogy a megosztott Berlinben fellépett a szabadság védelmében.

Megemlítette, hogy a meggyilkolt elnök kezdeményezte a polgári jogok törvényének elfogadását, amely a szegregáció megszüntetését célozta, és aláírta a nők egyenlő bérezéséről rendelkező jogszabályt.

"Ma és az elkövetkező évtizedekben vigyük tovább az ő örökségét. Nézzünk szembe a mai megpróbáltatásokkal annak szellemnek a tudatában, amelyet ő testesített meg" - hangoztatta Obama. A jelentősebb amerikai lapok, amelyek az utóbbi hetekben cikkek sokaságát szentelték a tragédiának, pénteken a címlapjukon emlékeztek meg az évfordulóról. Dallasban - a merénylet óta eltelt fél évszádban először - egyperces csenddel emlékeznek majd a merényletről.

A texasi nagyváros központjában megszólalnak a harangok, majd a Dealey Plaza történelmi negyedben közép-európai idő szerint este fél hétkor torpan meg az élet. A merénylet helyszínén emlékművet avatnak, az eseményen beszédet mond a város polgármestere, Mike Rawlings, és a szertartás alatt katonai gépek szállnak majd el a kiosztott jegyek alapján mintegy 5 ezer fősre becsült tömeg felett.

Megemlékezést tartanak abban a kórházban, a Parkland Memorial Hospitalban, ahol az elnököt halottnak nyilvánították. Az összeesküvés-elméletek hívei külön rendezvényeken gyűlnek majd össze Dallasban. Bostonban a JFK Könyvtár és Múzeum eddig sosem kiállított relikviákat készül bemutatni Kennedy állami temetéséről.

Egyebek között közszemlére teszik a zászlót is, amellyel az elnök koporsóját borították be. Az intézményben zárt körű zenei megemlékezést is tartanak. A néhai elnök lánya, Caroline Kennedy frissen beiktatott tokiói amerikai nagykövet a külképviselet közleménye szerint szűk családi, baráti körben emlékezett meg a tragikus évfordulóról.

JFK-nek a kelet-ázsiai szigetországbeli, ma is élő népszerűségére jellemző, hogy az új misszióvezetőt rocksztárnak kijáró ünnepléssel fogadták a japánok, amikor hintójával kedden a császári palotához hajtott, hogy az uralkodónak átadja megbízólevelét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.