A Libération székházánál kezdődött

Igazolta a DNS minta: a lövöldözőt vették őrizetbe Párizsban

A párizsi lövöldözésekkel kapcsolatosan szerda este őrizetbe vett férfi DNS-mintája megegyezik annak az elkövetőnek a DNS-mintájával, aki két nappal ezelőtt rálőtt egy fotósra a Libération című napilap párizsi székházában és életveszélyesen megsebesítette.

2013.11.21 07:13MTI
MTI

Később a La Défense üzleti negyedben lövöldözött, meneküléséhez pedig rövid időre túszul ejtett egy autóst - közölte a párizsi ügyészség. Rendőrségi források is megerősítették csütörtök hajnalban, hogy ténylegesen a lövöldözőt tartóztatták le.

Az elkövetőt Abdelhakim Dekharnak hívják, 52 éves és bűntett előéletű: 1998-ban négy év börtönbüntetésre ítélték, amiért ő szolgáltatta a fegyvert egy négy évvel korábban elkövetett gyilkossághoz, amelyben összesen öt embert, köztük három rendőrt öltek meg.

Manuel Valls belügyminiszter a párizsi bűnügyi rendőrség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte Abdelhakim Dekhar letartóztatását, "miután minden tény az érintettségét bizonyítja", valamint gratulált a rendőrség alapos munkájához.

A gyanúsított a kilencvenes években gyakran tűnt fel olyan házakban, amelyeket a radikális baloldalhoz tartozó, gyakran állandó rendőri megfigyelés alatt tartott fiatalok foglaltak el.

A gyilkossági per során azzal próbált - sikertelenül - védekezni, hogy az algériai titkosszolgálatnak dolgozik, s a házfoglalók közé azért épült be, hogy az esetleges fundamentalistákat kiszűrje közülük. "Rejtélyes férfi.

Akkor is fura ember volt" - mondta Emmanuelle Hauser-Phélizon ügyvéd a France Info hírrádióban. Ő védte 1998-ban Abdelhakim Dekhart. Hozzátette: "Soha nem tudtam meg igazán, hogy ki ő. Azt mondta, hogy a francia vagy az algériai titkosszolgálatok kémje, nagyon titokzatos volt, nekünk se fedte fel magát".

Az 1998-as ítélethirdetést követően azonnal elengedték a férfit, miután az előzetes fogvatartásának időtartama megegyezett a négyéves börtönbüntetés idejével.

A rendőrség szerint azóta nem adott "életjelet" magáról, ujjlenyomata pedig még nem szerepelhetett az országos nyilvántartásban, amelyet jóval később hoztak létre, mint a férfit elítélték. A rendőrségnek a mostani azonosításhoz volt DNS-mintája, amelyre abból az autóból tett szert, amellyel a lövöldöző menekült.

Ez alapján teljes bizonyossággal meg tudták állapítani a nyomozók, hogy a tényleges elkövetőt vették őrizetbe. A férfitől ugyanis a letartóztatásakor azonnal DNS-mintát vettek.

A gyanúsítottat szerda este hét óra tájban vették őrizetbe, egy autóban ült Párizs nyugati, Bois-Colombe külvárosában egy föld alatti parkolóban. A rendőrök egyelőre még nem tudták kihallgatni, miután félig öntudatlan állapotban volt a letartóztatásakor.

Feltehetően öngyilkossági szándékkal gyógyszert szedett be, ezért a mentők kórházba szállították. A belügyminiszter szerint állapota nem súlyos, valószínűleg nemsokára kihallgatható állapotban lesz.

A rendőrséget a gyanúsított szállásadója riasztotta. A lövöldözés kapcsán a férfi állítólag azt mondta a szállásadójának: "Őrültséget csináltam". A rendőrség kedd óta több száz lakossági hívást kapott az után, hogy közzétették a feltételezett elkövetőnek a párizsi metró egyik térfigyelő kamerájával hétfő délután készített fotóját.

A tanúvallomások szerint az elkövető egyébként "nyugodt és határozott", "nagyon jól tudja, mit csinál". Ugyanakkor semmilyen személyes vagy politikai követelést nem közölt az alig egy percig tartó támadásai során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.