Párizs

Lövöldözés a Libération székházában: egy fotós súlyosan megsérült

A 27 éves férfi a mellkasán sérült meg, életveszélyes állapotban kórházba szállították. A baloldali napilap székházának környékét teljesen lezárta a rendőrség, s a többi párizsi médiacég székházait is rendőrök vették körül.

2013.11.18 12:49MTI
Forrás: youtube.com

Tüzet nyitott egy puskával felfegyverkezett férfi hétfő délelőtt a Libération című francia napilap székházában. Egy fotós súlyosan megsérült a leadott lövésektől, ezt követően a fegyveres elmenekült a helyszínről - közölték rendőrségi források.

A 27 éves férfi a mellkasán sérült meg, életveszélyes állapotban kórházba szállították. A baloldali napilap székházának környékét teljesen lezárta a rendőrség, s elővigyázatosságból a többi párizsi médiacég székházait is rendőrök vették körül.

A lövöldöző, egy hosszú zöld kabátot és golyóálló mellényt viselő negyven év körüli férfi délelőtt negyed 11-kor hatolt be a Libérationnak a francia főváros központjában, a III. kerületben található székházába. Szó nélkül két lövést adott le az előcsarnokban, majd gyalog távozott a helyszínről és elvegyült az utcai forgalomban.

Fabrice Rousselot lapigazgató a BFMTV francia hírtelevízióban telefonon azt mondta, hogy felfokozott érzelmi hangulat uralkodik a székházban. Emellett felháborodásának adott hangot amiatt, hogy "egyesek képesek a sajtóra támadni". A lövöldözésnek a lap több munkatársa is szemtanúja volt, többen közülük sokkos állapotba kerültek, velük pszichológusok foglalkoznak a helyszínen, ahova Aurélie Filippetti kulturális és Manuel Valls belügyminiszter is megérkezett.

Pénteken hasonló jelenet történt a BFMTV székházában: egy fegyveres megfenyegette a főszerkesztőt és egy másik újságírót, de nem adott le lövést. Miközben a puskából kiürítette a töltényeket, azt mondta: "legközelebb nem fogom eltéveszteni", majd elmenekült a helyszínről.

A rendőrség szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a két esemény között van-e bármilyen kapcsolat, illetve, hogy ugyanarról a fegyveres személyről van-e szó. Ennek megállapítására megkezdték a biztonsági kamerák felvételeinek elemzését. A nyomozók egyelőre semmilyen feltételezést nem zárnak ki a lövöldöző személyazonosságát és indítékait illetően.



"Ha az újságoknak és a médiának ezentúl bunkerré kell változnia, akkor valami nem működik a társadalomban" - mondta Nicolas Demorand főszerkesztő a France Info hírrádióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.