Szükség van a munkájukra

Hol dolgozhatnak siketnéma rendőrök?

Sokkal kifinomultabb a látásuk, és ezt a bűnüldözés is tudja kamatoztatni. De vajon milyen pozícióban?

2013.11.19 18:25MTI
Mexikói rendőrök - nem állhat mindenki az utcán

Siketnéma rendőrökkel figyeltetik a térkamerák közvetítését a mexikói Oaxaca városában, mert sokkal kifinomultabb a látásuk.

Az osztagot a "Csend angyalainak" hívják. Fogyatékosságuk miatt rendkívül jól tudnak szájról olvasni, és "sasszemük" észrevesz minden gyanús mozzanatot. Mindemellett nemigen tudja elvonni figyelmüket semmilyen hang vagy nesz a képernyők figyelésétől. Ha gyanúsat észlelnek, jelzik a jeltolmácsnak, aki szól a rendőrség diszpécserének.

A Csend angyalai húszan vannak. Az osztagot Oaxaca állam kormányzója, Gabino Cue verbuválta, hogy példázza, kormányzata nem érzéketlen a fogyatékkal élők iránt. A siketnéma rendőrök kísérleti program keretében kezdtek ténykedni egy éve, és olyan jól teszik dolguk, hogy nemzetközi érdeklődést keltettek.

"Angliából, Németországból, az Egyesült Arab Emírségekből, Argentínából egyaránt megkerestek minket, hogy tudassuk, miként működik siketnéma rendszerünk" - mondta Ignacio Villalobos Carranza, a város közbiztonsági hivatalának szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.