Több mint száz sebesült

Bejrúti robbantás: legalább kéttucatnyi halálos áldozat - videó

Az iráni nagykövetség és több környékbeli épület megrongálódott. A külképviselet a főváros egyik előkelő negyedében, a Hezbollah síita szervezet egyik fellegvárának számító Dzsanában van. Meghalt a nagykövetség kulturális attaséja is.

2013.11.19 11:35MTI
Forrás: youtube.com

Két pokolgépes merényletben meghaltak 23-an, további 146 ember pedig megsebesült kedden Irán bejrúti nagykövetségénél - közölte a libanoni egészségügyi miniszter.

Meghalt a nagykövetség kulturális attaséja, Sejk Ibráhim Anszári. Azoknak a követségi alkalmazottaknak, akik bent tartózkodtak az épületben, nem esett bajuk - közölte a nagykövet, Gazanfár Roknabádi.

Az egyik robbantást egy motorkerékpáros öngyilkos merénylő követte el, a másik pokolgép pedig néhány perc múlva egy autóban robbant fel - közölte a nagykövetség egyik fegyveres őre. A libanoni állami hírügynökség viszont úgy tudja, hogy az öngyilkos merénylő gyalog érkezett.

A helyszínről küldött tévés tudósítások felvételein összeégett emberek látszanak a földön. Megrongálódott több környékbeli épület, a nagykövetségi csak kis mértékben, és kiégett vagy megrongálódott több gépkocsi. A külképviselet a főváros egyik előkelő negyedében, a Hezbollah síita szervezet egyik fellegvárának számító Dzsanában van.

A síita-szunnita ellentéten alapuló szíriai polgárháborúval párhuzamosan a szomszédos Libanonban is megnőtt a síiták és a szunniták közötti erőszakcselekmények száma: lőfegyveres összetűzések, illetve robbantások történnek rendszeresen. A szíriai háborúba a síita kormányerők oldalán bekapcsolódott a Hezbollah libanoni síita szervezet, amelyet Irán támogat. Ráadásul az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló szíriai szunnita felkelők azzal vádolják Iránt, hogy maga is belefolyik a háborúba, és e két tényező miatt kerültek fölénybe Bassár el-Aszad szíriai elnök erői.

Irán Izraelt vádolta meg a kettős merénylet elkövetésével.

"Az iráni nagykövetség ellen elkövetett terrortámadás a cionisták és zsoldosaik embertelen és gyűlöletes bűncselekménye volt" - jelentette ki közleményében az iráni külügyminisztérium szóvivője.

A szíriai kormány szigorúan elítélte a támadást, és anélkül, hogy ezt kimondta volna, a Perzsa-öböl menti arab államokat - köztük is a szíriai felkelőket támogató Szaúd-Arábiát és Katart - vádolta meg a merényletre való felbujtással.

"Az olajdollár szaga érződik minden olyan terrorcselekményen, amelyet Szíria, Libanon vagy Irak ellen követnek el" - jelentette ki a damaszkuszi állami televízió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.