Az argentin elnök ismét elfoglalta hivatalát

Hat héttel agyműtétje után már át is alakította a kormányt

Kirchner fejéből október elején vérömlenyt távolítottak el, majd szívritmuszavarok miatt is kezelték. Egy héttel ezelőtt az orvosok egészségesnek nyilvánították, de óvatos munkakezdést írtak elő számára.

2013.11.19 08:02MTI

Hat héttel ezelőtti agyműtéte után ismét elfoglalta hivatalát Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök, aki rögtön átalakította kormányát.

Kirchner fejéből október elején vérömlenyt távolítottak el, majd szívritmuszavarok miatt is kezelték. Egy héttel ezelőtt az orvosok egészségesnek nyilvánították, de óvatos munkakezdést írtak elő számára.

Az államfő hétfőn tért vissza hivatalába, és első intézkedésként kormányátalakítást hajtott végre. Hírügynökségi jelentések szerint az átalakítások mindenekelőtt a gazdaság területét érintik, és ennek keretében Kirchner egyik legfőbb bizalmasát, Axel Kiciloffot nevezte ki új gazdasági miniszterré. Távozott Norberto Yahuar agrárminiszter és Mercedes Marco del Pont, a jegybank elnöke is. Előbbi helyére Carlos Casamiquela érkezik, míg utóbbi helyére várhatóan Carlos Fabregát nevezik ki. Juan Manuel Abal Medina kabinetfőnök posztját Jorge Capitanich, Chaco tartomány eddigi kormányzója veszi át.

A kormányátalakítás előtt az elnök televíziós beszédben mondott köszönetet azoknak az argentinoknak, akik - mint fogalmazott - a kórházi kezelés alatt imádkoztak érte.

A dél-amerikai országot 2007 óta irányító baloldali elnök a műtét előtt ideiglenesen Amado Boudou alelnökre bízta az államfői teendők ellátását. A lábadozás során azonban ténylegesen már ő tartotta kézben az ügyeket.

Argentínában október 27-én félidős kongresszusi választásokat tartottak. Az államfő peronista pártja a választásokon gyengén szerepelt, így Kirchnernek elszállt az esélye arra, hogy módosítsa az alkotmányt, és 2015-ben harmadszor is indulhasson az elnökválasztáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.