Beköltözött

Új szentszéki államtitkár Vatikánban

Beköltözött szombaton a vatikáni Szent Márta-házba és jövő héttől megkezdi munkáját Pietro Parolin szentszéki államtitkár.

2013.11.16 17:19MTI

Az október közepétől kinevezett Pietro Parolin érsek, volt venezuelai nuncius másfél hónapos késéssel kezdi meg munkáját. Az utóbbi hetekben ugyanis halaszthatatlan műtétnek vetették alá, majd az orvosok szigorú pihenést írtak elő neki.

Hétfőtől azonban átveszi a szentszéki államtitkárság irányítását a hét év után távozott Tarcisio Bertone utódjaként. Parolin első feladatai között szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök november 25-i vatikáni látogatásának előkészítése.

Parolin ugyanott kapott lakást, a Szent Péter-bazilikával szomszédos Szent Márta-házban, ahol márciusi kinevezése óta Ferenc pápa lakik. Ez az első alkalom, hogy az egyházfő és a jobbkezének számító vatikáni kormányfő egy fedél alatt lakjon. Az apostoli paloták pápai lakosztályában élő II. János Pál és XVI. Benedek távolabb volt a pápaságuk alatti szentszéki államtitkárok vatikáni otthonától.

A La Repubblica olasz napilap szombati száma arról írt, hogy az IOR vatikáni bank számláinak ellenőrzését tovább szigorították. A pénzintézet 50 oldalas kézikönyvet készített, amelynek segítségével alkalmazottai kiszűrhetik az illegális pénzügyi tevékenységből származó vagy a terrorizmust finanszírozó átutalásokat. Az IOR-nál végzett összes ezer eurós vagy ennél magasabb összegű tranzakciót ellenőrzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.