Tovább tart a káosz

Lövöldözés a líbiai fővárosban

Tovább folytatódott a lövöldözés Tripoli keleti részén, ahol katonák és a hadsereghez hű fegyveresek próbálják megakadályozni, hogy újabb milicisták nyomuljanak be a fővárosba.

2013.11.16 16:08MTI
http://www.freedigitalphotos.net

A líbiai egészségügyi minisztérium szombat déli hivatalos közleménye szerint negyvenhárman haltak meg és legalább négyszázhatvanan megsebesültek a pénteki összecsapásokban, amelyeket az váltott ki, hogy a miszrátai milicisták a kivonulásukat követelő tüntetőkbe lövettek. A áldozatok száma növekedhet - tették hozzá.

Az AFP szombat délutáni helyzetjelentése szerint katonák és felfegyverzett tripoliak próbálják megakadályozni a főváros keleti, Tazsura negyedében, hogy egy Miszrátából érkezett, milicistákkal teli járműkonvoj behatoljon a fővárosba, erősítendő a milícia ostromlott tripoli bázisát. A francia hírügynökség szerint egész éjjel és hajnalban is robbanások zaja és sűrű fegyverropogás hallatszott Tripoliban.

A hónapok óta legsúlyosabb tripoli összecsapás pénteken kezdődött, amikor több száz tüntető a miszrátai székhelyű milícia Gargúr negyedben lévő főhadiszállásához vonult, követelve a fegyveres alakulat feloszlatását, távozását a fővárosból. A milicisták először a levegőbe lőttek, majd tüzet nyitottak a tömegre is. A tüntetőkbe lövetés hírére fegyveres tripoliak megrohamozták és felgyújtották a milícia főhadiszállását, amelyet a milicisták átmenetileg feladni kényszerültek, az éjszaka folyamán érkezett erősítés segítéségével azonban hajnalra visszafoglaltak.

(Az AFP-vel ellentétben az AP úgy tudja, hogy a fegyverek és lőszerek jó részét magukkal vivő milicisták még nem szerezték vissza az ellenőrzést a támaszpont fölött, a város szélére szorulva várnak az erősítésre.)

Ali Zeidán miniszterelnök a harcok abbahagyására szólított fel, és kijelentette, hogy az elkövetkező órák "perdöntőek lesznek a líbiai történelem és forradalmának sikere szempontjából". A kormányfő hangoztatta, hogy a helyzet csak tovább bonyolódik, ha még több milícia jön a városba. Az ENSZ líbiai missziója elítélte az erőszakot, és az ellenségeskedés azonnali abbahagyására szólított fel. Deborah Jones amerikai nagykövet azt hangoztatta, hogy a harcok "sértik a Kadhafi elleni felkelés vértanúinak emlékét".

A tripoliak rendszeresen tüntetnek a mindenféle üzelmekkel, emberrablással, kínzással és titkos börtönök fenntartásával vádolt milicisták ellen. A kormány decemberig adott időt a milíciáknak, hogy csatlakozzanak a biztonsági erőkhöz, különben elveszítik a kormánytól kapott fizetésüket, de nem tudni, képes lesz-e beváltani fenyegetését.

A város papjai pénteki imáikban a főmufti és a helyi tanács kérésére a milícia elleni tüntetésre szólították fel a híveket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.