Még nem végleges adatok

Haiyan tájfun - Több mint 1700 halott

A Fülöp-szigeteki kormány hivatalos, kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint 1744-re nőtt a Haiyan tájfun áldozatainak száma, de a végleges szám várhatóan ennek a sokszorosa lesz. Az ENSZ eddig 25 millió dollárt (5,5 milliárd forintot) szabadított fel sürgősségi alapjából a szigetország számára.

2013.11.12 08:49MTI

A hatóságok és az ENSZ becslése szerint mintegy tízezren vagy annál is többen halhattak meg a pusztító tájfunban, amely múlt pénteken csapott le a szigetországra. A viharban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert eltűntként tartanak számon.

Leyte tartományban - ahol a tájfun a legnagyobb pusztítást végezte - számos vihar sújtotta településre még kedden sem tudtak eljutni a mentőcsapatok. Egyes félelmek szerint a halálos áldozatok száma csak Tacloban városában ötszámjegyű lehet. "Leginkább az aggaszt, hogy mennyi helyről nincs még semmilyen információnk. Amikor ekkora csönd van, akkor általában nagy a baj" - mondta egy amerikai segélymunkás az NBC televíziónak.

A szélvihar Délkelet-Kínában és Észak-Vietnamban is károkat okozott, sokan meghaltak. A Hszinhua hírügynökség arról számolt be kedden, hogy több mint ezer iskolás és tanár rekedt a víz fogságában Kuanghszi Csuang autonóm terület egyik falujában. A tanintézet földszintjét másfél méteres víz árasztotta el. Kuanghsziban 25 ezer embert kellett kitelepíteni a tájfun miatt.

Helyszíni jelentések szerint a Fülöp-szigeteken napokkal a természeti csapás után is káosz uralkodik, sok településsel nem sikerült helyreállítani a közlekedési és távközlési összeköttetést, a segélyek kiosztása akadozik. Tacloban városát zűrzavar jellemzi: az önkormányzat gyakorlatilag nem működik, a kórházi dolgozók vagy családtagjaikat mentik, vagy élelem után kutatnak a betegek ellátása helyett, a település közel 300 fős rendőri kontingenséből pedig csupán húszan jelentkeztek munkára a katasztrófa után.

Jelentős gondot okoz a fosztogatás és a rossz biztonsági helyzet is, ami miatt egyes jelentések szerint a hadsereg repülői több katonát szállítanak Taclobanba, mint segélyt. A segélyszállítmányokat helyenként fegyveresek védik. "Gyakorlatilag a hadsereg az államhatalom egyetlen szerve, amely jelenleg működik itt. Ez nem jó, nem lenne szabad átvennünk a kormány (szerepét)" - mondta egy Fülöp-szigeteki katona a Reuters hírügynökségnek.

Az Egyesült Államok kedden a Fülöp-szigetek partjaihoz vezényelte a George Washington repülőgép-hordozót és négy másik hadihajót, hogy segédkezzenek a mentési munkálatokban. A hajóraj a tervek szerint két-három napon belül ér a katasztrófa helyszínére, ahova Nagy-Britannia is küldött egy hadihajót. A George Washington korábban a 2004-es indonéziai cunami idején is részt vett a mentésben. Az amerikai hadsereg hétfő óta repülőkkel segédkezik az élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszersegélyek célba juttatásában a Fülöp-szigeteken.

Fotó: MTI

Az ENSZ eddig 25 millió dollárt (5,5 milliárd forintot) szabadított fel sürgősségi alapjából a szigetország számára, több fejlett ország egyenként néhány millió dollárt ajánlott fel a károk helyreállítására.

A Fülöp-szigeteki hatóságok összesítése szerint legalább kétmillió embert érintett a múlt héten lecsapó Haiyan tájfun, amely az eddigi egyik legsúlyosabb volt (a széllökések helyenként elérték a 378 kilométeres óránkénti sebességet is). A szupertájfun a szigetország 41 tartományában okozott károkat, legkevesebb 23 ezer épület romba dőlt vagy megsérült, s egyes tengerparti települések romhalmazzá váltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.