Csak kicsik...

Már nincsenek nagy nézetkülönbségek Iránnal?

"A cél most egy köztes, első lépésnek tekinthető megállapodás elérése Iránnal. Egy ilyen egyezség megteremheti a bizalmat és a mozgásteret az átfogó és végső rendezéshez vezető tárgyalásokhoz."

2013.11.12 03:26MTI

Maradtak "bizonyos nézetkülönbségek" a felek között az iráni atomprogramról Genfben tartott múlt heti nemzetközi tárgyalásokon, ám a nézetek már nem állnak nagyon messze egymástól - mondta hétfőn a brit parlamentben William Hague.

A brit külügyminiszter, aki hétfő este az alsóházi képviselőknek számolt be a maratoni tárgyalásokról, kijelentette: "összetett és részletes", az iráni nukleáris fejlesztési program minden vonatkozására kiterjedő megbeszélések volt a Hatok (Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína, Németország) és az iráni illetékesek között. Hague szerint a cél most egy köztes, első lépésnek tekinthető megállapodás elérése Iránnal.

Egy ilyen egyezség megteremheti a bizalmat és a mozgásteret az átfogó és végső rendezéshez vezető tárgyalásokhoz - tette hozzá. A brit külügyminiszter szerint a genfi tárgyalások egyelőre azért maradtak abba, mert vannak még bizonyos nézetkülönbségek, ám e különbségek most már nem nagyok, és sok más nézeteltérést a megbeszéléseken sikerült teljes mértékben áthidalni.

Az Iránnal tárgyaló külügyminiszterek ugyanazt az egységes álláspontot képviselik, ami "rendkívül erős alapokat teremt" a tárgyalások november 20-án esedékes következő fordulójához - mondta hétfői parlamenti ismertetőjében William Hague. A miniszter szerint a végleges megállapodásnak egyértelműnek és részletesnek kell lennie, és ki kell terjednie az iráni atomprogram minden részére.

"Az egyezség az asztalon van, és nincs kétségem afelől, hogy elérhető" - tette hozzá. Hague szerint a köztes megállapodás fel fogja ajánlani az Irán ellen érvényben lévő szankciók "korlátozott, arányos enyhítését". A szankciók havonta legalább négymilliárd dolláros költségterhet rónak az iráni gazdaságra, és e teher mindaddig fennmarad, amíg nem sikerül megállapodásra jutni - hangsúlyozta a brit külügyminiszter. Hozzátette: a megállapodás elérésének pillanatáig "szóba sem jöhet a szankciók nyomásának bármilyen enyhítése".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.