Baszk Haza és Szabadság

További 9 bebörtönzött ETA-tag szabadon bocsátásáról döntött a spanyol törvényszék

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szeparatista terrorszervezet további kilenc bebörtönzött tagjának a szabadon bocsátását rendelte el a spanyol Nemzeti Törvényszék (Audiencia Nacional).

2013.11.08 17:36MTI

A különleges hatáskörökkel rendelkező, felső szintű spanyol bírói testület ugyanis úgy ítélte meg, hogy ezeknek a foglyoknak a jogi helyzete azonos azzal, ami az októberben szabadlábra helyezett Inés del Río Pradáé, az ETA 3828 évre bebörtönzött tagjáé volt.

A huszonnégy évvel ezelőtt bebörtönzött nőt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntése alapján engedték ki a börtönből, ugyanis a strasbourgi székhelyű taláros testület szerint törvénytelen volt büntetésének meghosszabbítása.

Az EJEB lényegében szembehelyezkedett a spanyol igazságszolgáltatás által 2006-ban megalkotott, úgynevezett Parot-doktrínával, amelynek lényege, hogy a (betegség, jó magaviselet vagy más okokból biztosítható) kedvezményeket nem a maximálisan kiszabható harminc évből, hanem az elítélt által elkövetett összes bűncselekményért összesen járó büntetésből kell levonni - Inés del Río Prada esetében például 3828 évből.

A doktrína alkalmazásának következménye, hogy ezek az elítéltek semmiképpen nem szabadulhatnak harminc évnél hamarabb. Csakhogy a terrorizmus miatt elítélt nő szabadlábra helyezése precedens értékű, ennek alapján a Nemzeti Törvényszék megállapította, hogy kilenc további fogoly ugyanabban a helyzetben van, mint Inés del Río Prada.

Ezért a testület gyakorlatilag elébe ment egy újabb lehetséges strasbourgi ítéletnek, és megnyitotta a börtön kapuit az említett rabok előtt. A politikai erőszak áldozatait védő Voices Against Terrorism csoport korábban arra szólította fel Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy ne tegyenek eleget az EJEB határozatában foglaltaknak.

"A határozat teljesítésével elárulják a terrorizmus áldozatait és a spanyol népet" - mondta a csoport elnöke, hozzátéve, hogy ilyen alapon "akár hetven terrorista is kiszabadulhatna a börtönből".

Az ETA a Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén elterülő Baszkföld függetlenségéért küzd, a hatvanas évek végétől végrehajtott több mint negyven terrortámadásának 829 halálos áldozatot tulajdonítanak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetként tartja számon.

Utoljára 2009. augusztus 9-én hajtottak végre merényletet, 2011. október 20-án pedig bejelentették, hogy végleg lemondanak az erőszakról. A szervezet ugyanakkor nem oszlatta fel magát és a fegyvereit sem szolgáltatta be, annak ellenére sem, hogy erre Franciaország és Spanyolország is felszólította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.