Nem született megállapodás

Brahimi: remélhetőleg még idén lesz Genf-2 konferencia

"A felek nem tudtak megállapodni a szíriai konfliktus politikai megoldása céljából tervezett második genfi békekonferencia időpontjában, de remélhetőleg azt még az idén megtartják."

2013.11.05 20:22MTI
MTI

Reméltük, hogy meg tudunk határozni egy dátumot, de sajnos ez nem sikerült. Továbbra is reménykedünk, hogy a konferenciát megrendezhetjük még az év vége előtt - mondta Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja.

A küldöttségek abban sem jutottak dűlőre, hogy Iránt meghívják-e az értekezletre - értesült róla az orosz hírügynökség diplomáciai forrásokból.

A genfi konzultációt kezdetben amerikai és orosz diplomaták folytatták Brahimival, majd csatlakoztak hozzájuk a világszervezet Biztonsági Tanácsa három másik állandó tagjának (Franciaország, Kína, Nagy-Britannia) és Szíria szomszédjainak - Törökországnak, Iraknak, Jordániának, Libanonnak - a képviselői is.

A következő, háromoldalú konzultációt november 25-én tartják. Brahimi az elmúlt hetekben Damaszkuszban és a térség országaiban járt, hogy rávegye az érintetteket a békekonferencián való részvételre. A szíriai kormány beleegyezett, az ellenzék azonban előfeltételeket támasztott. Ezzel kapcsolatban a diplomata most kijelentette, hogy "a konferenciát előfeltételek nélkül kell megtartani".

A szíriai ellenzék különféle csoportosulásai november 9-én és 22-én egyeztetnek majd a részvételről - közölte Brahimi, aki azt várja, hogy sikerül összeállítaniuk egy "hiteles képviseletet".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.