Bolgár válság

Mélyponton a bolgár kormány támogatottsága

A májusban megválasztott, Plamen Oresarszki vezette baloldali kormányzat iránti rekordmértékű bizalmatlanságot több hónapon keresztül tartó tüntetéssorozat előzte meg.

2013.11.05 04:26MTI

Mindössze a megkérdezettek 19 százaléka bízik a bolgár kormányban, miközben a válaszadók 78 százaléka új választásokat szeretne - közölte az Alpha Research nevű bolgár közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett reprezentatív kutatásában. A májusban megválasztott, Plamen Oresarszki vezette baloldali kormányzat iránti rekordmértékű bizalmatlanságot több hónapon keresztül tartó tüntetéssorozat előzte meg.

A bolgár politikai vezetés leváltását június közepe óta követelik különböző megmozdulások. Az Európai Unió legszegényebb tagállamában mélypontot ért el a legnagyobb pártok támogatottsága is: a megkérdezettek csupán 16,9 százaléka szavazna a kormánykoalíciót vezető Bolgár Szocialista Pártra, és mindössze 16,5 százalékuk támogatja a legnagyobb ellenzéki pártot, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű konzervatív tömörülést.

Az utóbbi, Bojko Boriszov volt kormányfő vezette politikai platform májusban minimális előnnyel megnyerte ugyan a választásokat, utána azonban nem sikerült kormányt alakítania. A megkérdezettek hatvan százaléka támogatja a mintegy két héttel ezelőtt kezdődött diáktüntetéseket. Október 25-én diákok szállták meg Szófiában a Kliment Ohridszki Egyetem egész épületét, és azóta követelik a kormány lemondását és a parlament feloszlatását. Bulgáriában már júniusban kormányellenes tüntetések kezdődtek annak hatására, hogy a miniszterelnök Deljan Peevszki médiamágnást nevezte ki a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére.

A tiltakozások hatására Peevszki kinevezése után egy nappal lemondott, a tüntetések azonban folytatódtak, mert követelték, hogy fosszák meg Peevszkit parlamenti mandátumától. A tüntetők azt is kormány szemére vetik, hogy gazdag oligarchák érdekeit tartja szem előtt, és átláthatatlanok a közügyek. A demonstrációk az augusztusi parlamenti ülésezési szünet idejére abbamaradtak, de szeptember elején kiújultak, és időnként erőszakossá váltak. Az Alpha Research reprezentatív felmérésében 1030 személy vett részt október 26. és 30. között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.