Jó a kapcsolat

Baráti viszonyt ápol az USA és Szaúd-Arábia

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatokban nincsenek gondok, "a két, baráti viszonyt ápoló ország" igyekszik megoldani Szíria, Irán és a közel-keleti békefolyamat ügyét.

2013.11.04 19:39MTI
MTI

Szaúd el-Fejszál herceg elmondta, hogy "nincs helye az indulatoknak és a haragnak, józan és megfontolt politikai döntésekre van szükség". A szaúdi külügyminiszter kijelentésével arra utalt, hogy az ország vezetői nemrég elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy Washington visszalépett a katonai beavatkozástól Szíriában.

John Kerry a kétoldalú tárgyalások befejezése után tartott sajtóértekezleten stratégiainak és tartósnak nevezte Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok kapcsolatát, és kijelentette: egyetértettek abban, hogy a tárgyalás a szíriai polgárháború befejezésének egyetlen útja. A szaúdi külügyminiszter ugyanakkor elmondta: "az igaz baráti kapcsolat inkább az őszinteségen és az egyenességen, mint a puszta udvariassági formákon alapul".

A herceg Szíriával kapcsolatosan kijelentette, hogy a konfliktus lezárását célzó tanácskozások nem jöhetnek létre a Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását követelő ellenzéki koalíció részvétele nélkül. Emellett felszólította Iránt, hogy hagyja el Szíriát, és hozzátette: Teherán segítette Aszad elnököt abban, hogy saját népe ellen forduljon.

Az amerikai külügyminiszter az izraeli-palesztin béketárgyalások kérdésében úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok fenntartja a megbeszélések jelenlegi ütemtervét, és hozzátette: Washingtonnak nincsenek más tervei.

Az iszlám köztársasággal kapcsolatosan Kerry kijelentette: nem fogják megengedni Iránnak, hogy nukleáris fegyverekre tegyen szert, és megismételte, hogy az Egyesült Államok védelmet nyújt arab szövetségeseinek.

Kerry az Egyesült Államok rijádi nagykövetségén korábban hangsúlyozta, hogy a szaúdi-amerikai együttműködésnek folytatódnia kell, és annak megerősítése Szíria, Irán és Egyiptom ügyében kulcsfontosságú a régió stabilitása szempontjából.

Októberben Rijád - példátlan lépésként - nem volt hajlandó elfoglalni a nem állandó soros tag helyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában, így tiltakozva a világszervezet és benne az Egyesült Államok tétlensége miatt a szíriai polgárháború ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.