Szíria

Genf-2 előtt: az ellenzék ragaszkodik a feltételeihez

"Egy átmeneti kormány lehet csak a legitimitás egyetlen forrása, amely képes lenne megszervezni a hatalom átadását eredményező választásokat".

2013.11.04 07:54MTI
Fotó: MTI

A szíriai ellenzék Nyugathoz húzó csoportja továbbra is ragaszkodik előfeltételeihez a tervezett genfi békeértekezlet (Genf-2) előtt - derült ki vasárnap az Arab Liga külügyminisztereinek rendkívüli ülésén, Kairóban.

A tanácskozást lényegében azért hívták össze, hogy rávegyék a Szíriai Nemzeti Koalíciót (SZNK), menjen el a konferenciára. Megnyitó beszédében Nabíl al-Arabi főtitkár felszólította az arab diplomáciát, hogy "adjon meg minden támogatást a koalíciónak abból a célból, hogy felbátorítsa a részvételre és ott támogassa az álláspontját".

Az SZNK elnöke, Ahmad el-Dzsarba felszólalásában azonban azt az előfeltételt szabta a részvételhez, hogy előtte jelöljék ki Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalomból való távozásának határidejét. "Egy átmeneti kormány lehet csak a legitimitás egyetlen forrása, amely képes lenne megszervezni a hatalom átadását eredményező választásokat" - mondta Dzsarba, ismételten hangsúlyozva, hogy Bassár el-Aszadnak semmiféle szerepe nem lehet sem az átmeneti, sem az azt követő időszakban.

Az ellenzéki vezető ellenezte azt is, hogy Irán részt vegyen az értekezleten.

Követelte, hogy távozzanak Szíriából a "megszálló erők", ezzel a damaszkuszi kormányt segítő iráni síita milíciákra, valamint a libanoni és iraki fegyveresekre utalt.

Dzsarba azt is feltételként szabta, hogy alakítsanak ki biztonságos szállítási folyosókat a humanitárius segélyek Szíriába való eljuttatásához. Szükségesnek látta azt is, hogy lássák el fegyverekkel a rezsim ellen harcoló szíriai erőket, de - mint hangsúlyozta - szavatolni kell, hogy a szélsőséges csoportok kezébe ne kerülhessenek ezek a fegyverek.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja ismételten kifejezte reményét, hogy a konferenciára, minden akadály ellenére, már a következő hetekben sor kerülhet.

Brahimi pénteken - az ötnapos szíriai látogatását lezáró damaszkuszi sajtótájékoztatóján - arra buzdította a szíriai kormányt és az ellenzéket, hogy vegyenek részt a polgárháború lezárását célzó genfi értekezleten. Figyelmeztetett, hogy nem lesz genfi békekonferencia, ha az ellenzék bojkottálja. A volt algériai külügyminiszter az ellenzék részvételét "fontosnak, lényegesnek és nélkülözhetetlennek" nevezte.

Átmeneti szíriai kormány felállítását javasolták Kairóban az Arab Liga külügyminiszterei vasárnap, tárgyaló küldöttség megalakítására szólították fel az ellenzéket, de nem tettek utalást Bassár el-Aszad szíriai elnök személyére.

A szervezet külügyminiszterei kairói rendkívüli ülésükön közleményben foglaltak állást amellett, hogy Szíriában meghatározott időre átmeneti kormány alakuljon, amely teljhatalommal rendelkezne a fegyveres erők és a biztonsági szervek fölött is, s amely biztosítaná a hatalomátadás folyamatának zavartalanságát. A tanácskozás résztvevői ugyanis ebben látják annak a garanciáját, hogy sikerrel járjon a tervezett Genf-2 konferencia.

A kairói rendkívüli tanácskozást azért hívták össze, hogy meggyőzzék a Szíriai Nemzeti Koalíciót (SZNK), menjen el a konferenciára. Közleményükben sürgették az ellenzéki ernyőszervezetet, hogy támogassa az említett konferencia megszervezésére irányuló erőfeszítéseket és alakítson tárgyaló küldöttséget.

A genfi konferencia tető alá hozásához minden szíriai félnek meg kell teremtenie a megfelelő légkört és feltételeket - hangsúlyozzák az Arab Liga külügyminiszterei, akik szükségesnek tartják, hogy a humanitárius segélyek eljussanak minden szíriai térségbe. Követelik, hogy Szíriában engedjenek szabadon minden politikai foglyot, rendeljenek el tűzszünetet és tegyék lehetővé a menekültek hazatérését.

A kairói tanácskozás résztvevői fontosnak tartják, hogy a majdani - egyelőre még ki nem jelölt időpontban megrendezendő - Genf-2 konferencia döntéseit foglalják majd az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatába, amely konkrét intézkedéseket helyezne kilátásba az említett döntések valóra váltása érdekében, és meghatározná az azt akadályozni próbálók elleni szankciókat is.

Az Arab Liga külügyminiszterei ugyanakkor vasárnap közleményükben nem tettek utalást Bassár el-Aszad személyére. Márpedig a Szíriai Nemzeti Koalíció éppen azt szabja a konferencián való részvételének egyik feltételéül, hogy a szíriai elnök semmilyen szerepet ne játszhasson sem a rendezési folyamatban, sem az azt követő időszakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.