Egy évvel később...

Újra fogad látogatókat a Sandy hurrikán által megrongált Ellis Island

Újra fogad látogatókat a New York-i kikötő bejáratánál fekvő Ellis Island és a rajta működő Bevándorlási Múzeum: a szigetet egy évvel ezelőtt öntötték el a hullámok a Sandy hurrikán nyomán.

2013.10.28 21:37MTI

"Boldogok vagyunk, hogy újra lehetőségünk van megosztani a világgal Ellis Island egyedülálló amerikai történelmét" - mondta a szigetet és a szomszédos Szabadság-szobrot felügyelő David Luchsinger. 1892 és 1954 között Ellis Island volt a legforgalmasabb bevándorlási ellenőrző állomás az Egyesült Államokban.

1965 óta a sziget a Liberty Islandet is magában foglaló nemzeti emlékmű (Statue of Liberty National Monument) részét képezi és 1990 óta itt működik a Bevándorlási Múzeum. Az újra megnyílt sziget látogatói végigsétálhatnak az egykori ellenőrző állomás csarnokain, amelyekben tizenkét millió ember kezdte meg új életét és egy kiállítás keretében megismerhetik az Ellis Island-i állomás üzembe helyezése előtti "amerikai bevándorlás" történetét.

A múzeumban legalább tavasz végéig folytatják a munkálatokat. A szigetet teljesen elöntötték a hullámok, amikor a Sandy hurrikán lecsapott a New York-i kikötőre 2012. október 29-én. A viharban tönkrement az elektromos, a kommunikációs, a fűtési és a hűtési rendszer. Az ivóvíz- és a szennyvízrendszer kiépítését folytatják és teljesen új elektromos-, illetve légkondicionáló rendszert építenek ki a milliónyi dokumentum és műtárgy védelme érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.