46 millió telefonbeszélgetést figyelt meg

Olaszországra is kíváncsi volt az NSA

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) 2012. december 10. és 2013. január 8. között mintegy 46 millió olaszországi telefonbeszélgetést figyelt meg - közölte az APA osztrák hírügynökség.

2013.10.28 17:15MTI

Korábban Glenn Greenwald, az NSA titkos adatgyűjtési programjáról először beszámoló újságíró a L'Espresso című olasz hetilapnak elmondta, hogy a brit titkosszolgálatok szintén rendelkeztek hozzáféréssel az optikai kábelek hálózatához, amelyen keresztül Olaszországban a telefonhívásokat, az internetes levelezést és adatforgalmat lebonyolítják.

Greenwald közölte, hogy a brit titkosszolgálatok a megszerzett adatokat megosztották az NSA munkatársaival, akik így bizalmas információkat szerezhettek Olaszországban politikusokról, hivatalnokokról és vállalatokról.

A britek olyan telefonhívásokat és e-maileket választottak ki, amelyekből kivehetőek voltak a "külföldi kormányok politikai nézetei" - tette hozzá az újságíró. Rómában éles politikai vitát váltottak ki a Greenwald által nyilvánosságra hozott információk.

Beppe Grillo, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom vezetője követelte, hogy az Enrico Letta miniszterelnök vezette olasz kormány számoljon be a parlamentnek a lehallgatási botrányról. Az olasz kormányfő múlt héten hangsúlyozta: nem tudja, hogy őt is lehallgatták-e.

Az olasz fővárosban megerősítették a biztonsági intézkedéseket az amerikai nagykövetségen. Múlt szerdán Letta Rómában fogadta John Kerry amerikai külügyminisztert, az olasz politikus az NSA titkos adatgyűjtési programja olasz vonatkozásainak tisztázását kérte Washingtontól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.