Az NSA-botrány ellenére

Berlin szerint folytatni kell a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokat

A német kormány szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) körül kialakult megfigyelési botrány ellenére folytatni kell a tárgyalásokat az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodásról.

2013.10.28 15:23MTI

A transzatlanti szabadkereskedelmi övezet kialakítása továbbra is német érdek - mondta Steffen Seibert kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján, reagálva konzervatív és szociáldemokrata politikusok követelésére, hogy függesszék fel a tárgyalásokat a kancellár mobiltelefonjának feltételezett megfigyelése miatt.

Angela Merkel kancellár ezt nem támogatja, a banki adatok cseréjéről szóló Swift-egyezmény felfüggesztésével kapcsolatban viszont nyitottabb - mondta a kormányszóvivő.

Hangsúlyozta: súlyos törést okozna a német-amerikai viszonyban, ha beigazolódnának a kancellár mobiljának megfigyelésére vonatkozó feltételezések, de a német kormány derűlátó, úgy véli, hogy az elveszett bizalmat vissza lehet szerezni, és a megfigyelési ügy nem rontja tartósan a két ország barátságát.

Német sajtóértesülések szerint az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lehallgatásra szakosodott közös egysége a berlini kancellári hivataltól alig néhány száz méterre álló amerikai nagykövetség tetőterében üzemeltetett megfigyelő központot.

Steffen Seibert ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a német hatóságok "teljes erővel" vizsgálják az ügyet, és hamarosan Washingtonba utazik egy magas rangú küldöttség, amelynek tagjai között lesz a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) és a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) - a belső elhárítás és a külföldi hírszerző szervezet - elnöke. A delegáció a Fehér Ház és az NSA képviselőivel is tárgyal.

A megfigyelési ügyről a Bundestag is tárgyal majd. A német törvényhozás alsóháza november 18-án rendkívüli ülésen foglalkozik az üggyel - közölte hétfőn a konzervatív CDU/CSU pártszövetség képviselőcsoportjának szóvivője.

A rendkívüli ülés összehívását a konzervatívok a reménybeli koalíciós partnerrel, a szociáldemokratákkal együtt kezdeményezik, de a döntésbe bevonták a több parlamenti pártot is. Az ülésen várhatóan vizsgálóbizottságot alakítanak a német sajtóban MerkelPhone-afférnek is nevezett ügy feltárására.

Az ellenzéki pártok, a Zöldek és a Baloldal szerint a bizottságnak meg kell hallgatnia Edward Snowdent is, ezért Németországnak menedéket kell biztosítania az NSA Ororszországban tartózkodó volt munkatársának, aki kiszivárogtatta az ügynökség titkos megfigyelési programjairól szóló dokumentumokat.

A német kormány nem keresi a kapcsolatot Edward Snowdennel. "Ez a kérdés egyelőre nem merült fel" - reagált a kormányszóvivő az ellenzéki javaslatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.