Őrizetben

Moszkva bojkottálja a Greenpeace-aktivisták ügyében indított pert

Moszkva bojkottálja a holland kormány által a Nemzetközi Tengerjogi Bíróságon kezdeményezett pert, amelyben az Oroszországban lefoglalt Artic Sunrise jégtörő hajó és az őrizetbe vett a Greenpeace-aktivisták szabadon bocsátását követeli Hága.

2013.10.23 09:16MTI
Fotó: ria.ru

A 28 környezetvédő aktivistát és két szabadúszó fotóriportert szeptemberben vették őrizetbe, amikor egy orosz fúrótoronyhoz érkeztek az Artic Sunrise jégtörő fedélzetén, és tiltakoztak a kőolaj-kitermelés ellen a Barents-tengeren található Pecsora-öbölben.

Jelenleg az észak-oroszországi Murmanszkban tartják fogva őket, a vád ellenük bűnszervezetben elkövetett kalózkodás, amiért az orosz jog 15 éves börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi. A holland állam az Amszterdamban, Hollandiában bejegyzett Arctic Sunrise jégtörő hajó elengedését és legénysége szabadon bocsátását követeli.

Hága október 21-én fordult a hamburgi tengerjogi bírósághoz azzal a kéréssel, hogy az 1982-ben elfogadott tengerjogi egyezmény 290. cikkének 5. szakasza alapján tegyen ideiglenes intézkedést. Ez azt jelentené, hogy addig, amíg egy döntőbíróság érdemileg megvizsgálja az ügyet, történjenek lépések a felek védelme érdekében, vagyis engedjék el a hajót és személyzetét.

Hága azt is szeretné, hogy a bíróság az érdemi vizsgálat előtt szólítsa fel az orosz felet, hogy szüntessen be mindenfajta jogalkalmazást az incidenssel kapcsolatban. Az orosz fél szerdán bejelentette: tájékoztatta Hollandiát és a Nemzetközi Tengerjogi Bíróságot arról, hogy nem vesz részt a perben, de még egy döntőbíróság munkájában sem.

Egyben emlékeztetett arra, hogy az ENSZ tengerjogi egyezményének 1997-es ratifikálásakor Oroszország nyilatkozott tett arról, hogy figyelmen kívül hagyja a viták rendezését szolgáló, kötelező érvényű eljárásokat.

A tárca szerint most is egy ilyen helyzetről van szó az Artic Sunrise ügyében. A moszkvai külügyminisztérium közleményében ugyanakkor jelezte, hogy Oroszország nyitott a kialakult helyzet rendezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.