Egy kis zöld

Kábítószert találtak a Greenpeace lefoglalt hajóján

Kábítószert és gyanús berendezéseket találtak a Greenpeace jégtörőjén, amellyel a nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái az északi sarkvidéki orosz olajkitermelés ellen tiltakoztak.

2013.10.09 17:25MTI

A holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise átvizsgálásakor kábítószerre (a jelek szerint ópiátokra és morfiumra) bukkantak, jelenleg vizsgálják ezeknek az anyagoknak az eredetét és használatuk célját - mondta Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője. Hozzátette, hogy kettős, polgári és katonai célokra egyaránt használható berendezéseket is találtak a fedélzeten.

Markin közölte: ennek megfelelően módosítani fogják az aktivisták ellen kalózkodás címén emelt vádat. A nyomozók szerint nyilvánvaló, hogy az ügy bizonyos érintettjeit az eddig megállapítottnál súlyosabb bűncselekményekért vonják majd felelősségre.

A vádlottakat - 28 Greenpeace-aktivistát és két szabadúszó újságírót - az észak-oroszországi Murmanszk kikötőjében tartják fogva. Szeptember 18-án tartóztatták le őket, miután hajójukkal megközelítették az orosz Gazprom óriásvállalat tulajdonában álló, jövőre üzembe helyezni tervezett olajfúró tornyot. A Greenpeace aktivistái a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen akartak tiltakozni akciójukkal, annak környezeti veszélyeire akarták felhívni a figyelmet.

Mihail Krejndlin, a Greenpeace oroszországi irodájának ügyvédje az ügy legújabb fejleményével kapcsolatban rámutatott: a hajó már egy jó ideje - szeptember 24. óta - legénység nélkül van és ismeretlen emberek felügyelete alatt áll. "Nem akarok vádolni senkit, de azt talál ott az ember, amit akar" - tette hozzá, arra célozva, hogy az állítólagos drogot valaki akár el is helyezhette a jégtörő fedélzetén. Krejndlin az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta: a szervezet belső szabályzata tiltja kábítószerek birtoklását és használatát.

A Greenpeace vezetője szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett levelében kérte az aktivisták elengedését. "Felajánlom magamat fedezetül a Greenpeace aktivistáiért, ha óvadék ellenében elengedik őket" - írta Kumi Naidoo levelében, hozzátéve, hogy kész Oroszországban élni az ügy lefolyásának egész ideje alatt. Hangsúlyozta, sem ő, sem az aktivisták bármelyike nem tekinti magát törvényen felül állónak. Egyúttal sürgős találkozót kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.