Incidens

Oroszország vs. Greenpeace - megszállták a hajót a határőrök

Az incidens a Barents-tengerből nyíló Pecsora-öbölben történt. Az aktivisták előző nap megpróbáltak felmászni a Gazprom orosz gázipari cég Prirazlomnoje nevű platformjára, de a határőrség figyelmeztető lövésekkel megakadályozta őket ebben.

2013.09.19 21:35MTI

Az orosz határőrség felfegyverzett emberei megszállták csütörtökön a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hajóját, amelyen az aktivisták az északi sarkvidéki olajkitermelés ellen tiltakoztak - közölte a Greenpeace moszkvai szóvivője. Az Arctic Sunrise nevű jégtörőt a levegőből foglalták el a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, korábban KGB) géppisztolyos határőrei, akik egy helikopterről, kötélen ereszkedtek le a fedélzetre.

Az aktivistákat és a legénységet összeterelték és térdre kényszerítették, miközben a szolgálat emberei átkutatták a hajót. Néhány aktivistának sikerült bezárkóznia a rádiós szobába, és onnan adtak hírt a történtekről - mondta el az Interfax hírügynökségnek a szóvivő. Az incidens a Barents-tengerből nyíló Pecsora-öbölben történt. Az aktivisták előző nap megpróbáltak felmászni a Gazprom orosz gázipari cég Prirazlomnoje nevű platformjára, de a határőrség figyelmeztető lövésekkel megakadályozta őket ebben.

Közben kettőt őrizetbe vettek közülük, és átszállítottak a határőrség hajójára. Az orosz külügyminisztérium bekérette a holland nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adott át neki. Az Arctic Sunrise Hollandiában van bejegyezve. A Prirazlomnoje környékén 72 millió tonnára becsülik az olajkészletet. A tervek szerint jövőre kezdi meg a kitermelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.