Hamisak?

Amerikai hírszerzési igazgató: félrevezetőek a Le Monde információi

Pontatlannak és félrevezetőnek nevezte a Franciaországot érintő amerikai titkos adatgyűjtéssel kapcsolatos párizsi sajtóértesüléseket az amerikai hírszerzés igazgatója.

2013.10.23 08:43MTI

James Clapper helyi idő szerint kedd este Washingtonban a Le Monde című lapban megjelent állításokat egyenesen hamisnak nevezte. Az újság hétfőn az NSA volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől származó dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA francia polgárok telefonbeszélgetéseit hallgatta le, és egyedül 2012. december 10. és 2013. január 8. között 70,3 millió adatot rögzített ezekről a hívásokról.

Az ügy diplomáciai viszályt keltett Párizs és Washington között, Francois Hollande elnök és Laurent Fabius külügyminiszter az amerikai kormánytól magyarázatot követelt. Hollande-dal a történtek kapcsán telefonon egyeztetett Barack Obama elnök is, aki a szövetségeseknek az amerikai kémtevékenységgel kapcsolatos aggodalmait részben érthetőnek nevezte. Clapper azonban most visszautasította a Le Monde állításait.

A 16 amerikai titkosszolgálati szervezetet koordináló igazgató kijelentette: Washington már többször is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok ugyanolyan módon gyűjt információkat, mint minden más ország. Szavai szerint ezzel nem csupán az amerikai nemzetet és annak érdekeit kívánja oltalmazni, de szövetségeseit is védelmezni kívánja a terrorista fenyegetésektől.

A Fehér Ház előző nap arra emlékeztetett, hogy Obama elnök már elrendelte a hírszerzői adatgyűjtési tevékenység felülvizsgálatát. Mégpedig azzal a céllal, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsenek az amerikai polgárok jogos biztonsági érdekeinek szavatolása és a szövetségesek állampolgárainak a magánszféra sérthetetlenségével kapcsolatos aggodalmai között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.