Vákuumbomba

A szíriai hadsereg vegyi fegyverek nélkül is félelmetes

Bassár el-Aszad szíriai elnök elkötelezte magát hazája vegyi fegyvereinek felszámolása mellett, elfogadva ezzel a Moszkva kezdeményezésére létrejött orosz-amerikai megállapodást, amelynek révén az arab ország elkerülhette, hogy az Egyesült Államok megtorló támadást indítson ellene.

2013.10.22 15:05MTI
Bassár el-Aszad szíriai elnök

Ugyanannak a napnak a reggelén azonban, amelyen az interjút adta, a szíriai kormányhadsereg hatalmas erejű támadást indított a felkelők kezén lévő Rakka város ellen, és feltehetőleg a polgárháborúban eddig használt legpusztítóbb hagyományos fegyvereit vetette be. A helyszínen talált bizonyítékok és tanúvallomások alapján a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet arra a következtetésre jutott, hogy az ott meghalt 14 embert - köztük gyerekeket - vákuumbomba ölte meg.

Miközben kormánya együttműködik az ENSZ-ellenőrökkel a vegyi fegyverek megsemmisítésében, hagyományos fegyverekből álló arzenáljának nagysága - és az a körülmény, hogy ellenségei csak akadozva kapnak fegyverutánpótlást - azt sejteti, hogy Aszadnak nem kell félnie megválni a mérgesgáz-lövedékektől, amelyek több száz ember halálát okozták két hónappal ezelőtt a felkelők kezén lévő területeken, és amelyek kiváltották Washington fenyegetését.

A szíriai hadsereg fegyverkészletének nagyságát nehéz megbecsülni, de ez egyébként is csak az egyik tényező, amelyen múlik a polgárháború kimenetele egy olyan országban, ahol a szembenállás vallási indíttatású, és ahol külföldi erők is belefolynak a harcokba.

A kormányerők közelmúltbeli sikereire magyarázatot adhat az is, hogy a felkelők egyre nehezebben jutnak fegyverutánpótláshoz. Ennek több oka van: egyrészt az Egyesült Államok - korábbi ígérete ellenére - eddig jobbára csak kézifegyvereket szállított a felkelőknek, másrészt Törökország és Jordánia megszigorította Szíriával közös határának ellenőrzését, mert megijedt attól, hogy Szíriában felgyorsult a szélsőséges felkelőcsoportok terjedése.

Az úgynevezett vákuumbomba a hagyományos tüzérségi és harckocsilövedékek, valamint légi bombák egyik fajtája, amelyet a szíriai hadsereg már a felkelés kezdetén bevetett az utcai tüntetők ellen. Ez a fajta robbanószer a környezetéből von el oxigént, és intenzív, nagyon magas hőmérsékletű robbanást és sokkal hosszabb idejű lökéshullámot okoz, mint a hagyományos robbanószerek.

Szakértők szerint azok a vákuumbombák, amelyeket a szíriai hadsereg Rakka ellen bevetett, orosz gyártmányúak voltak, ahogy a szíriai készlet nagy része is. Ez a fegyver többféle módon gyilkol, egyebek mellett tüdőrepedést okoz. Az orosz hadsereg által Csecsenföldön, az amerikai által pedig az afganisztáni tálibok ellen bevetett vákuumbomba bírálói szerint óhatatlanul olyan embereket - adott esetben civileket - is megöl, akik csak a tágabb környezetében tartózkodnak, ezért a főleg városi frontokból álló szíriai háborúban nem lenne szabad bevetni.

Ez a körülmény azonban ellenzéki aktivisták és független megfigyelők szerint mindeddig nem rettentette el Aszad erőit attól, hogy több alkalommal is használják a vákuumbombát. Egyes elemzők - miután bizonyítottnak látták, hogy a szíriai kormányerők használtak ilyen fegyvert - arra a következtetésre jutottak, hogy esetleg fogytán vannak hagyományos eszközeik. De nem valószínű, hogy a térség egyik legjobban felfegyverzett hadserege, amely mindig készült az Izrael és a felkelők elleni esetleges háborúra, bármikor a közeljövőben kifogyna a hagyományos fegyverből.

Az amerikai kongresszus kutatási szolgálatának becslése szerint Szíria a polgárháborút megelőző három évben több mint ötmilliárd dollár értékben kötött fegyvervásárlási szerződést, a legnagyobb arányban Oroszországgal. Sok szakértő szerint az arab ország azóta is vásárolt orosz és iráni fegyvereket és haditechnikai alkatrészeket.

A szíriai ellenzék beszámolói szerint a kormányhadsereg tüzérsége több esetben napokig szinte folyamatosan lő. Augusztusban - a Damaszkuszhoz közeli mérgesgáztámadás mellett - Aszad erői foszfort és más hasonlóan nagy hőmérsékleten égő anyagot tartalmazó lövedékeket is bevetettek, és súlyos égési sérüléseket okoztak civileknek.

"Miközben a világ megpróbálja ellenőrzése alá vonni a szíriai vegyi fegyvereket, a kormányerők más, nagy pusztító erejű fegyverekkel gyilkolják a civileket" - jelentette ki Priyanka Motaparthy, a HRW egyik kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.