Kiút a szír vérszivattyúból?

A teljes szíriai ellenzéknek részt kell venni a Genf-2 értekezleten

Elengedhetetlen a szíriai ellenzék valamennyi frakciójának részvétele a novemberre tervezett Genf-2 értekezleten, ha véget akarnak vetni a Szíriában több mint két és fél éve tartó konfliktusnak.

2013.10.22 14:15MTI
Pokolgépes merénylet Szíriában

Ha a békefolyamatban nem vesz részt az ellenzék összes csoportja, akkor a szíriai nép végül csak Bassár el-Aszad és a szélsőségesek közül választhat - mondta William Hague brit külügyminiszter kedden Londonban a Szíria barátai elnevezésű országcsoport találkozója előtt.

A damaszkuszi Aszad-rezsimmel szemben álló, Szíria barátai elnevezésű, 11 országot tömörítő csoport azzal a céllal tart tanácskozást, hogy támogassa a szíriai ellenzéket és előkészítse az (egyelőre nem hivatalosan) november 23-ra tervezett Genf-2 értekezletet, amelyen a résztvevők a szíriai válság lezárásának lehetőségeit vitatják meg. Az értekezlet sikerét nehezítik a szíriai ellenzéken belüli feszültségek, a különböző lázadócsoportok közötti rivalizálás, valamint az a tény, hogy Aszad nem hajlandó lemondani a hatalomról.

A Szíria barátai országcsoportba tartozik Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok, Németország és Olaszország mellett Egyiptom, Jordánia, Katar, Szaúd-Arábia, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek. A londoni találkozón a politikai átmenet folyamatának feltételeit vitatják meg. Ezzel kapcsolatban a francia külügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy abban Bassár el-Aszad elnök "semmiféle szerepet nem játszhat majd".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.