Érzelmek vagy érvek?

A brit nagykövet a skót függetlenségről

Remélhetőleg nem annyira az érzelmek, mint inkább az érvek és a tények alapján döntenek majd az emberek a Skócia függetlenségéről szóló népszavazáson.

2013.10.22 00:27MTI

A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki a referendumot Skócia függetlenségéről.

A diplomata ezzel kapcsolatban kiemelte: a skótoknak sem lenne feltétlenül jó az önállóság, ahogyan az ország többi részének sem. Együtt sokkal jobb helyzetben vannak, a különválás csak bonyolultabbá tenné a helyzetet - vélekedett.

Kifejtette: ha Skócia függetlenedik, sok fontos kérdés merül fel, amelyet tisztázni kell, mint például a határellenőrzés, vagy hogy kit kell skótnak tekinteni, illetve miként alakulna a skót gazdaság helyzete. Kérdéses Skócia tagsága a nemzetközi szervezetekben, így a NATO-ban vagy az EU-ban, hiszen nem biztos, hogy automatikusan tag lehetne - mutatott rá. Mint mondta, bizonytalanság övezi a helyzetet, ezért remélhetőleg az emberek nem annyira az érzelmek, hanem az érvek, a tények alapján döntenek majd a referendumon.

Jonathan Knott arról is beszélt, hogy országában valószínűleg lesz népszavazás az európai uniós tagsággal kapcsolatban, mert szavazói miatt egyik pártnak sem lenne előnyös, ha ellenezné egy ilyen referendum kiírását. A nagykövet bízik abban, hogy a brit választópolgárok igent mondanak Európára.

David Cameron brit miniszterelnök januárban jelentette be, hogy a brit választók 2017-ben népszavazáson dönthetnek Nagy-Britannia

EU-tagságának sorsáról, ha a Konzervatív Párt a 2015-ben esedékes választások után kormányon marad. Cameron akkori előterjesztése

szerint a brit kormánynak a referendum előtt azonban meg kell kísérelnie tárgyalásos úton újrarendezni Nagy-Britannia viszonyrendszerét az EU-val, annak érdekében, hogy a London által tagállami hatáskörűnek ítélt döntési jogköröket "haza lehessen telepíteni" Brüsszelből.

Jonathan Knott a hétfői budapesti rendezvényen bemutatott egy marketingkampányt, amelynek célja, hogy megismertesse és népszerűsítse az országot. Fontos cél a befektetők vonzása Nagy-Britanniába, ösztönözni kell őket, hogy az országba jöjjenek - mutatott rá.

Közölte: a brit kormány ezért több országban modern marketingkampányt indított, amelyben arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy Nagy-Britannia élen jár egyebek mellett az innovációban, a művészetekben, a kultúrában és a sportban. Nagy-Britannia azon országok közé tartozik, ahol nagyon könnyű vállalkozást indítani, a világ tíz legjobb egyeteméből négy pedig ott működik - sorolta a nagykövet az ország előnyeit. Kitért a környezetvédelem jelentőségére is, azt mondta, a londoni volt az első igazán környezetbarát olimpia és paraolimpia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.