Jelentős csökkenés az utóbb időben

Hány emberrel végeztek eddig a drónok?

Pakisztán összesítette az amerikai drónok csapásaitól meghaltak számát.

2013.10.19 08:45MTI

Pakisztán megerősítette, hogy az elmúlt évtizedben mintegy 2200 emberrel végeztek az országban amerikai pilóta nélküli repülőgépek csapásai, s közülük legalább 400-an civilek voltak.

A drónok háborús használatának a kérdésével az ENSZ kezdett foglalkozni, és egy pénteki jelentés szerint Afganisztánban, Pakisztánban és Jemenben eddig több mint 450 civil áldozatuk volt. A vizsgálattal megbízott Ben Emmerson, az ENSZ terrorizmus elleni harccal és emberi jogokkal foglalkozó jelentéstevője felszólította az Egyesült Államok kormányát, hogy hozza nyilvánosságra, hány civil vesztette életét az ilyen támadásokban.

Pakisztán a maga részéről megerősítette az ENSZ adatait. A külügyminisztérium közölte Emmersonnal, hogy a feljegyzések szerint eddig legalább 330 dróntámadást volt az Afganisztánnal határos törzsi területen. A 400 biztos civil áldozaton felül további 200 esetben "valószínűleg nem harcosok" haltak meg. A súlyos sebesültek száma 600 rúg 2004 óta.

A törzsi területek sajtójelentéseit figyelő szervezetek 2012-ben és 2013 első félévében "jelentős csökkenést" állapítottak meg az ilyen támadások számában. Barack Obama amerikai elnök idén májusban utasítást adott, hogy a drónok bevetése előtt majdnem teljesen biztosnak kell lenni, hogy nem lesz civil áldozat.

Washington elismeri a jemeni és a pakisztáni drónprogram létezését, de az egyes műveletekről nem ad információt, és számokat sem közöl. Az akciókért a Pentagon és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) felel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.