"Ellenkezik minden nemzetközi normával"

8 civilt ölt meg a drón - a NATO vizsgálatot indít

Az Afganisztánban állomásozó, NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) vizsgálatot indítottak annak a dróntámadásnak az ügyében, amelyet amerikai erők hajtottak végre szeptember 7-én egy fegyvereseket szállító kisteherautó ellen, és amelynek - egy magas rangú afgán tisztségviselő szerint - nyolc polgári áldozata is volt.

2013.09.19 15:25MTI

"A légicsapás civil áldozatairól szóló állítások megjelenése után az ISAF azonnali vizsgálatot kezdeményezett" - közölte az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők szóvivője, Jance Crichton ezredes. "A légicsapás célpontja egy lázadókat szállító teherautó volt, civileknek nyoma sem volt" - tette hozzá Crichton.

A kérdéses támadást amerikai erők hajtottak végre szeptember első hetében a kelet-afganisztáni Kunár tartományban. A támadást követően AnnMarie Annicelli NATO-szóvivő és az ISAF közleménye is arról számolt be, hogy a csapásban tíz fegyveres lázadót semmisítettek meg, polgári áldozatokról pedig nincsenek értesüléseik.

Hamid Karzai afgán elnök ezzel szemben határozottan elítélte az akciót, amelyet nők és gyermekek elleni támadásnak nevezett, és amely szerinte "ellenkezik minden nemzetközi normával".

Kunár tartomány biztonsági tisztségviselői közölték, hogy a pilóta nélküli repülőgépet az al-Kaida terrorhálózat fegyvereseinek likvidálására küldték a NATO különleges erői.

"A támadásban négy asszony, négy gyerek, két sofőr, egy kereskedő, és három fegyveres halt meg" - mondta Kunár kormányzója, hozzátéve, hogy egy négy éves kislány súlyosan megsebesült.

A légicsapások polgári áldozatainak kérdése hosszabb idő óta vitát kavar a NATO-erők és az afganisztáni vezetés között. Hamid Karzai afganisztáni elnök meg is tiltotta a kormányerőknek, hogy a NATO légi támogatását kérjék akcióikhoz.

Karzait 2001-ben a tálibok ellen harcoló nyugatiak segítették hatalomra, ezért sokan az Egyesült Államok és más nyugati országok bábjának tekintették, mandátuma lejártának közeledtével azonban az afgán elnök egyre többször támadja Washingtont és az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőket. Elemzők szerint Karzai új keletű Washington-ellenességével az afgánok bizalmát szeretné elnyerni.

Az ENSZ összesítései szerint az év első felében mintegy 1000 afganisztáni civil halt meg, és körülbelül 2000 sebesült meg a különféle - jelentős részben a felkelők által indított - összecsapásokban. Ez az áldozatok számának 24 százalékos növekedését jelenti az előző év hasonló időszakához képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.