Volt már célpont

Pokolgép robbanása és lövöldözés egy külföldiek lakta kabuli épületegyüttesnél

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant pénteken az afgán főváros keleti részében egy külföldiek lakta épületegyüttesnél, a támadásban a rendőrség szerint legalább két ember - közöttük egy nő - meghalt.

2013.10.18 17:01MTI

A támadással egy időben terrorveszély miatt bezárták Németország kabuli nagykövetségét. A robbanás helyi idő szerint délután öt óra tájban történt. Ez követően lövöldözés hallatszott, amely még az esti órákban is tartott - közölték biztonsági források.

A rendőrség első tájékoztatása szerint a merénylet célpontja a Dzsalalábádba vezető főút mentén található, vastag falakkal megerősített és több tucatnyi fegyveres őr által védett Green Village volt, ahol katonai alvállalkozók és más külföldiek, európai diplomaták és ENSZ-alkalmazottak laknak.

Később azt közölték, hogy az épületegyüttes közelében elhaladó külföldi katonai gépkocsioszlop ellen intéztek támadást. Szedik Szedikki, az afgán belügyminisztérium szóvivője szerint öngyilkos merénylő működésbe hozta a gépkocsijába rejtett pokolgépet, az épületegyüttesből kihajtó, külföldiek által használt két másik gépkocsit is felrobbantva. A detonáció károkat okozott, lehetséges, hogy áldozatok is vannak - tette hozzá.

Egy rendőrségi illetékes szerint a robbanásban meghalt két járókelő. Zabibulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője Twitter-üzenetben közölte: a tálibok követték el a robbantást, amelynek a célpontja "a külföldi megszállók konvoja, valamint a Green Village" volt.

A NATO-vezetésű nemzetközi biztonsági erő (ISAF) megerősítette, hogy pokolgépes támadás történt Kabulban, amelynek következtében "egy ellenséges fegyveres meghalt". ISAF-veszteségekről nem érkezett jelentés - áll a közleményben. A kabuli épületegyüttes 2012. május 2-án már volt hasonló támadás célpontja, akkor nyolc afgán biztonsági őr halt meg és mintegy húszan megsebesültek.

Thomas de Maiziere német védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy esetleges támadástól tartva átmenetileg bezárják az ország kabuli nagykövetségét. A hírt Martin Shaefer német külügyi szóvivő is megerősítette, de biztonsági okokra hivatkozva részleteket nem közölt. Jelenleg mintegy 3680 német katona teljesít szolgálatot az ISAF kötelékében, többségében az országi északi részében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.