Kilép a volt olasz kormányfő

Mario Monti elhagyja idén alapított pártját

Mario Monti volt olasz kormányfő pénteken megerősítette, hogy elhagyja az általa idén alapított Scelta Civica per l'Italia (SC) pártot a tagjaival folytatott viták miatt.

2013.10.18 15:32MTI
MTI

Visszavonhatatlannak nevezte Mario Monti a pártból való távozását. Hozzátette, hogy az SC "eltávolodott eredeti természetétől és céljaitól". Monti kijelentette, mostantól "egyszerű örökös szenátor lesz", és az olasz parlament felső házában az SC frakciójából átül a függetlenek közé.

A párt vezetését ideiglenesen Alberto Bombassei alelnök vette át. A törést a Letta-kormány kedden bejelentett gazdasági csomagja okozta. Az intézkedések Monti szerint megfelelnek ugyan az Európai Unió diktálta követelményeknek, de "kevéssé bátrak az adócsökkentéshez és elégtelenek a növekedéshez".

A kritikus Montival szemben pártja 19 fős szenátusi frakciójából 11-en támogatták a kormány lépéseit. Monti árulásért kiáltott hangsúlyozva, hogy vitái a pártban elsősorban Mario Mauróval voltak, aki a kormányban védelmi miniszter, valamint Pierferdinando Casinivel, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) volt elnökével.

Montit az államfő 2011 novemberében nevezte ki miniszterelnöknek. Monti 2012 decemberében nyújtotta be kormánya lemondását, majd az idei februári parlamenti választásokra saját pártot alapított Polgári Választás Olaszországnak névvel. Az SC 8,3 százalékot szerzett, összesen 66 parlamenti mandátummal rendelkezik.

Az új olasz centrumpárt vezetése érdekében Monti lemondott arról is, hogy államfőnek jelöljék. A Corriere della Sera konzervatív napilap pénteki kommentárja szerint Monti elszigetelődött. Az SC Monti-ellenes szárnyát pedig éppen az a Mario Mauro vezeti, aki a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népéből (PdL) lépett át Monti pártjába.

"Egy éve sincs még, amikor úgy tűnt, a Monti vezette centrum mérhet vereséget Berlusconira, mostanra kiderült, hogy Monti még egy tucatnyi szenátort sem tud maga mellett tartani" - nyilatkozta Francesco Giro PdL-politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.