A teljes megsemmisítésről óvatosan nyilatkoznak

Terv szerint halad a vegyi fegyverek megsemmisítése

A rossz biztonsági helyzet okozta nehézségek ellenére eddig teljes mértékben a terv szerint halad és határidőre teljesíthető a szíriai vegyifegyver-arzenál felszámolása.

2013.10.17 15:05MTI
Az ENSZ fegyverzetellenőrzése Szíriában

"Minden a terv szerint halad. A csapat magabiztos, jó a hangulat, a szíriai hatóságok együttműködőek" - közölte Malik Ellahi, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatójának különleges tanácsadója.

Ugyanakkor arról is beszámolt, hogy több "incidens" történt az OPCW Szíriában dolgozó ellenőreit elszállásoló hotel közelében. Szerda este aknagránátok csapódtak be a szálloda mellett, október 12-én pedig autóba rejtett pokolgépek robbantak a környéken. A biztonsági helyzetet illetően állandóak az aggodalmak, de a csapat eddig akadálytalanul tudta végezni munkáját - mondta Ellahi.

A múlt héten Nobel-békedíjjal kitüntetett OPCW szerdán arról számolt be, hogy Szíriában tartózkodó ellenőrei már tizenegy vegyifegyver-létesítményt ellenőriztek, s ebből hat helyen meg is semmisítettek a tömegpusztító fegyverek előállításához használt berendezéseket. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szeptemberi határozata szerint az ellenőröknek november 1-jéig használhatatlanná kell tenniük húsz, vegyi fegyverek előállítására szolgáló helyszínt. Ezt követően a jövő év közepéig a teljes arzenált meg kell semmisíteniük.

Ellahi arról is beszámolt, hogy a helyszíni ellenőrzéseken látottak egybevágtak azzal, amit Damaszkusz az OPCW-nek készített beszámolójában bevallott vegyifegyver-programjáról, és a jelek szerint a szíriai rezsim nem próbálja becsapni az ellenőröket. Egyelőre amúgy egyik helyszínen sem találtak bevetésre alkalmas vegyi fegyvereket.

A létesítmények hozzáférhetőségét illetően a fő kihívást az jelenti, hogy egyes helyszínek harcok sújtotta, illetve felkelők által ellenőrzött területek közelében vannak. Azt az OPCW nem árulta el, hány nehezen megközelíthető helyszín van, Ellahi is csak annyit közölt, hogy "néhány". Az ellenzék kedden azt állította, hogy egy ilyen létesítményt sem ellenőriz.

A teljes megsemmisítést illetően óvatosan nyilatkozott a tanácsadó. Az OPCW egyelőre nem biztos benne, hogy kivitelezhető az az orosz terv, miszerint Szíriában építenének speciális kemencét, amelyben rendkívül magas hőfokon elégethetik a mérgező gázokat - közölte Malik Ellahi, az OPCW főigazgatójának tanácsadója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.