Megsemmisítés is volt

Az OPCW már tizenegy vegyifegyver-létesítményt ellenőrzött Szíriában

A Szíriában tartózkodó ellenőrök már tizenegy vegyifegyver-létesítményt ellenőriztek, s ebből hat helyen meg is semmisítettek vegyi fegyverek előállításához használt berendezéseket - jelentette be szerdán a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW).

2013.10.16 18:48MTI
Fotó: MTI

"A legfontosabb felszereléseket semmisítették meg" - közölte a Nobel-békedíjjal idén kitüntetett, a szíriai vegyi fegyverek felszámolását felügyelő hágai székhelyű OPCW, hozzátéve, hogy ezzel tovább gyengítették a rezsim képességeit vegyi fegyverek alkalmazására.

A vizsgálat felgyorsulását jelzi a szervezet közleménye, ugyanis az ellenőrök első csoportja október 2-án kezdte meg munkáját Szíriában, és nyolc nap alatt - az újabb, tizenkét fős csoport október 10-i érkezéséig - mindössze három helyszínt sikerült ellenőrizniük.

Ez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy a szakembereknek munkájukat a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők és az ellenük harcoló felkelők véres összecsapásai közepette kell végezniük.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember végén határozatot fogadott el arról, hogy a vegyi fegyverek előállítására szolgáló helyszíneket november 1-jéig használhatatlanná kell tenni, a szíriai vegyifegyver-arzenált pedig a jövő év közepéig meg kell semmisíteni.

Szíria a megállapodás alapján szeptember 21-én átadta a vegyifegyver-készleteiről szóló listát, az ezen szereplő helyeket keresik fel a vegyifegyver-szakértők.

Szakértők a szíriai vegyifegyver-készletet mintegy ezer tonnára becsülik.

Az 1997-ben létrehozott OPCW független nemzetközi szervezet, feladata a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) végrehajtásának és betartásának felügyelete. A CWC-nek Szíria szeptember 14-én lett részes állama.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.