Nem!

Obama, a hazafias törvény és a kiberlehallgatás

Az Egyesült Államok kormányzata arra próbálja rávenni a legfelsőbb bíróságot, hogy ne foglalkozzon az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) úgynevezett kiberlehallgatási ügyével, nevezetesen a testülethez benyújtott első keresettel - vált nyilvánossá kedden.

2013.10.17 05:33MTI
Fotó: MTI

A kormányzat jogászai azzal érvelnek, hogy a legfelsőbb bíróság nem illetékes annak a keresetnek az elbírálásában, amelyet júliusban nyújtott be a személyiségi jogokat az elektronikus eszközök terén védő, Electronic Privacy Information Center (EPIC) nevű intézet.

Az intézet szerint az NSA túllépte hatáskörét egyebek közt azzal, hogy egyesült államokbeli telefonhívások metaadatait - például hogy azokról milyen számokat, mikor és hol tárcsáztak - gyűjtötte, jóllehet a hívásokat nem minden esetben hallgatta le. Hasonlóan kutakodott elektronikus levelezésekben. A belföldi adatgyűjtésre csak abban az esetben van joga az NSA-nak, ha a telefon vagy számítógép tulajdonosával szemben a terroristákkal való kapcsolat megalapozott gyanúja áll fent, ez viszont az esetek nagy részében hiányzott.

Az NSA belföldi megfigyelést csak a hírszerző szolgálatok felügyeleti bíróságának (FISC) felhatalmazásával végezhet. Az EPIC követeli, hogy az NSA hagyjon fel a kiberlehallgatással. Donald Verrilli, Barack Obama amerikai elnök kormányzatának egy jogásza kedden közzétett nyilatkozatában a 2001-ben elfogadott hazafias törvényre (Patriotic Act) hivatkozva hangoztatja a Legfelsőbb Bíróság illetéktelenségét az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.