Az új csúcstartó

Kerry "falja" a kilométereket

A személyes találkozók erejében hívő John Kerry amerikai külügyminiszter még elődjénél, az utazási csúcstartó Hillary Clintonnál is gyorsabban fogyasztja a kilométereket.

2013.10.16 05:29MTI
MTI

Ez derült ki a Reuters brit hírügynökség által kedden közölt összesítésből. Washington első számú diplomatája az utóbbi 13 napban végig külföldön tartózkodott, bejárta Délkelet-Ázsiát, meglepetésszerű látogatást tett Afganisztánban, és két napra beugrott Európába is, mielőtt hétfőn este hazatért az Egyesült Államokba.

Kerry eddig 343 ezer kilométert repült, mióta februárban elfoglalta hivatalát. Ez már most több, mint elődje, Hillary Clinton első éves teljesítménye (332 ezer kilométer), és csak ezer kilométerrel marad el Condoleezza Rice-tól, George W. Bush elnök külügyminiszterétől, aki 344 ezer kilométert utazott 2005-ben, az iraki konfliktus egyik legvéresebb évében.

Az amerikai külügyek irányítója eddig 107 napot töltött külföldön, ezalatt 34 országba látogatott el. Programja egyebek között a szíriai konfliktus egyre szövevényesebb mivolta és a közel-keleti békefolyamat feléledése miatt sűrűsödött össze, de október elején például az okozott számára pluszmunkát, hogy főnöke, Barack Obama lemondta délkelet-ázsiai körútját, és neki kellett beugrani az elnököt helyettesíteni két térségbeli csúcstalálkozóra is.

Amellett, hogy a sok utazás a washingtoni külügyminiszteri feladatkör természetes velejárója, John Kerry munkatársai szerint különösen nagy figyelmet szentel a "személyes diplomáciának", azaz annak, hogy szemtől-szembe is minél többet találkozzon a külföldi vezetőkkel.

Ezen elvet követte múlt heti meglepetésszerű kabuli látogatásakor is, a 69 éves politikus két nap alatt nagyjából 24 óra hosszát tárgyalt. "Úgy döntött, hogy fontos megtenni ezt a látogatást, rászánni az időt, feltűrni az ingujját és személyes diplomáciát folytatni, amit amúgy tudják, hogy élvez csinálni" - mondta az afganisztáni útról egy magas rangú külügyminisztériumi hivatalnok.

Az afgán fővárosban látszólag működött a személyes ráhatás: a két ország álláspontjai jelentősen közeledtek egy biztonsági szerződéstervezet ügyében, amelyben az amerikai katonák 2014-es kivonulása utáni helyzetet rendeznék a felek. Kerry hektikus programját jellemzi, hogy Kabulba azután érkezett, hogy lemondott egy fülöp-szigeteki látogatást az ott tomboló tájfun miatt.

Az afgán fővárosból Párizsba repült volna, hogy a szaúdi külügyminiszterrel vacsorázzon, de végül Londonban, Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének asztalánál kötött ki vasárnap. Másnap már Lahdar Brahimival, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával tárgyalt.

Kerryre ugyanakkor még szó szerint hosszú út vár, mielőtt elkezdi megszorítani elődje teljesítményét. Hillary Clinton ugyanis négy év alatt több mint 1,5 millió kilométert utazott, és 114 országot látogatott meg. Ez utóbbival abszolút rekordtartó az amerikai külügyminiszterek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.